Čtvrtek, 28. března 2024

Česká rodina platí za obnovitelné zdroje ročně přes 1000 Kč

Česká rodina platí za obnovitelné zdroje ročně přes 1000 Kč

Průměrná česká rodina ročně zaplatí za obnovitelné zdroje v ceně elektřiny 1047 korun. Největší část z toho jde na podporu fotovoltaiky. V příštích letech by se mohla platba za obnovitelné zdroje ještě zvýšit. Celkem letos obnovitelné zdroje stojí spotřebitele 38 miliard korun. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ).

Rodina v průměru za rok podle ERÚ spotřebuje 2,5 megawatthodiny elektřiny. U každé megawatthodiny elektřiny přispívá poplatkem 419 korun, který slouží jako podpora obnovitelných zdrojů. Tento poplatek prudce vzrostl v minulých letech hlavně kvůli boomu solárních elektráren, loni činil 370 Kč, v roce 2010 byl 166 korun, předtím se počítal jen na desítky korun.

Z podpory obnovitelných zdrojů tvoří fotovoltaika 68 procent. Tuzemské solární elektrárny tak průměrnou rodinu stojí ročně zhruba 712 korun. Fotovoltaika přitom v celkové výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů zaujímá asi třetinu.

Dalším významným obnovitelným zdrojem jsou bioplynové stanice, ty rodinný rozpočet v cenách elektřiny ročně stojí v průměru zhruba 130 korun. Za zdroje spalující biomasu zaplatí rodina asi 107 Kč.
Zbývající zdroje jsou vzhledem k poměrně nízkému instalovanému výkonu podporovány méně. Například větrné elektrárny strojí ročně rodinu v průměru asi 15 korun. Za malé vodní elektrárny zaplatí necelých 50 korun.

V dalších letech by poplatky za obnovitelné zdroje mohly vzrůst. Stát totiž v současnosti na podporu obnovitelných zdrojů ve výši 38 miliard Kč zdrojů přispívá částkou 11,7 miliardy korun, čímž tlumí růst cen elektřiny. Poplatek za MWh proto činí zmiňovaných 419 korun, bez dotace státu by však činil 670 Kč/MWh, a obnovitelné zdroje by se tak spotřebitelům prodražily o další stovky korun. Zatím není jisté, zda bude stát na obnovitelné zdroje touto částkou přispívat i v budoucích letech.

Obnovitelné zdroje se výrazně začaly promítat do výdajů tuzemských domácností v roce 2010. Tehdy se instalovaný výkon solárních elektráren zvýšil více než čtyřnásobně na téměř 2000 MW, což odpovídá výkonu Jaderné elektrárny Temelín. Hrozilo ale kvůli tomu prudké zdražení elektřiny pro domácnosti i průmysl, a vláda proto začala růst fotovoltaiky omezovat legislativními změnami. Nyní je rozvoj těchto zdrojů jen velmi mírný a omezuje se na střešní elektrárny do 30 kW. Od roku 2014 chce Energetický regulační úřad zastavit podporu veškerých nových obnovitelných zdrojů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů