Středa, 24. dubna 2024

Průzkum: Firmy nevěří obnovitelným zdrojům a nechtějí je platit

Průzkum: Firmy nevěří obnovitelným zdrojům a nechtějí je platit

Většina malých a středních podniků odmítá financování obnovitelných zdrojů energie a nevěří, že jsou tyto zdroje schopny zajistit jim nepřetržité a spolehlivé dodávky elektřiny. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila společnost Factum Invenio. Podniky se domnívají, že za obnovitelné zdroje by měly platit jen ty firmy, které chtějí jejich energii využívat.

Devět z deseti firem podle průzkumu považuje příspěvky na obnovitelné zdroje za příliš vysoké. Sedm z deseti firem nevěří, že jsou obnovitelné zdroje spolehlivým dodavatelem energie.
Zhruba dvě třetiny firem preferují podle Factum Invenio využívání tradičních zdrojů. Tento trend je silnější u výrobních podniků, zejména kvůli nižší ceně energie z tradičních zdrojů a větší spolehlivosti jejich dodávek.
Více než polovina firem by dle průzkumu preferovala, aby na obnovitelné zdroje přispívaly jen podniky, které chtějí jejich energii využívat. Zhruba jedna osmina by pak ponechala příspěvek na obnovitelné zdroje na současné výši. "Jsou ale i tací, kteří by podporu obnovitelných zdrojů úplně zrušili," uvedl ředitel Factum Invenio Jan Herzmann.

Z průzkumu dále vyplynulo, že firmy jsou ochotné kvůli obnovitelným zdrojů připlatit za elektřinu maximálně o sedm procent více. "Zůstává však vysoký podíl těch, kteří vyšší cenu odmítají," doplnil Herzmann. Letos elektřina malým podnikům zdražila v průměru o 4,3 procenta.
Průzkum metodou telefonického dotazování s podporou počítače Factum Invenio uskutečnilo v březnu na celkovém vzorku 202 firem. Téměř 70 z těchto firem zaměstnává 50 až 99 lidí, zbytek tvoří firmy se 100 až 250 zaměstnanci.

Výsledky podle Herzmanna odpovídají jinému průzkumu Factum Invenio ze začátku května, který se zaměřil na vnímání obnovitelných zdrojů mezi domácnostmi. Z něj vyplynulo, že většina české veřejnosti nemá reálnou představu o nákladech na podporu obnovitelných zdrojů energie. Lidé většinou zastávají názor, že by obnovitelné zdroje měly být finančně podporovány, ale podpora by neměla být povinností.
Výhodná podpora obnovitelných zdrojů v posledních letech umožnila rozsáhlý rozvoj především solárních elektráren. Elektřina kvůli nim významně zdražila, protože podpora tvoří část ceny elektřiny. Stát byl nucen sáhnout k opatřením, která rozvoj obnovitelných zdrojů omezila a Energetický regulační úřad chce od roku 2014 zastavit veškerou podporu pro nové obnovitelné zdroje. Průměrná česká rodina ročně nyní zaplatí za obnovitelné zdroje v ceně elektřiny 1047 korun.

Aliance pro energetickou soběstačnost v úterý zveřejnila průzkum, který zpracovala agentura SC&C. Z něj vyplynulo, že by podpora energetické soběstačnosti České republiky podle dvou třetin Čechů měla být založena na obnovitelných zdrojích energie. Až dvě třetiny oslovených lidí chtějí mít podle tohoto průzkumu na střeše domu solární panely. Herzmann ale dnes upozornil, že u obnovitelných zdrojů je nutné věnovat pozornost jejich ceně. "Jinak je to jako ptát se lidí, jestli by chtěli jezdit Mercedesem. Určitě většina řekne, že ano," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů