Středa, 24. dubna 2024

První brněnská se vrací k zisku

První brněnská se vrací k zisku

První brněnská strojírna, společnost s více než 190letou tradicí, která se před 10 lety nacházela takřka na pokraji zániku, zažívá po rozsáhlé restrukturalizaci nový rozvoj.

Tradičnímu dodavateli kotlů pro energetiku, se podařilo navýšit celkový roční obrat o 57 %, a to ze 139 milionů v roce 2010 na 244,5 milionu korun v roce 2011. V uplynulém roce hospodařila se ziskem sedm milionů.

Jako součást Energetického a průmyslového holdingu se tato dodavatelsko-inženýrská společnost specializuje se na projektování a výstavbu tepláren, pro která má vlastní řešení kotlů na spalování obnovitelných zdrojů, zejména biomasy, a obnovu teplárenských kotlů. Firma zaměstnává 50 specialistů a další desítky pracovníků u svých subdodavatelů.

V loňském roce společnost dokončila rekonstrukci škvárového hospodářství v teplárně Dalkia v Krnově a komplikovanou výstavbu elektrárny Iranshahr v Iránu. V současnosti realizuje výstavbu kotle na spalování biomasy pro teplárnu Domoradice v Českém Krumlově a kotel ve slovenské Žarnovici.

Hlavní náplní společnosti je dnes především výstavba kogeneračních teplárenských kapacit na využití obnovitelných zdrojů energie, zejména ekologického spalování biomasy. V této oblasti byla společnost například dodavatelem speciálního kotle na spalování zemědělské biomasy pro bioelektrárnu v Kutné Hoře.

Ta je ve střední Evropě z pohledu paliva unikátním projektem. Kromě technologie kotlů na spalování dřevní štěpky a slámy disponuje technologií na ekologické spalování výlisků vznikajících při výrobě olejů, odpadu z výroby bioethanolu a také na spalování tříděného městského odpadu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů