Čtvrtek, 28. března 2024

Transparency a EPS k valné hromadě ČEZ: Odvolejte Romana

Transparency a EPS k valné hromadě ČEZ: Odvolejte Romana

V úterý 26. června se bude na valné hromadě společnosti ČEZ, a. s. hlasovat o setrvání Martina Romana v čele dozorčí rady firmy (bod programu č. 10). Transparency International a Ekologický právní servis (EPS), signatáři tzv. Pankrácké výzvy považují další setrvání Martina Romana v dozorčí radě za nepřípustné. EPS tento návrh na valné hromadě přednese - a vyzývá vládu i minoritní akcionáře, aby jej podpořili.

Stále probíhá vyšetřování, zda byl Martin Roman v gigantickém střetu zájmů a nezadával miliardové zakázky ČEZu své vlastní firmě. V těchto dnech policie ověřuje pravost dokumentů, které jí poslala švýcarská prokuratura. Dokud policie nepřijde s důkazy, že celá kauza byla vykonstruována, není myslitelné, aby byl Martin Roman v dozorčí radě a mohl tam po sobě uklízet stopy. "Je řada důvodů se ptát, zda je ČEZ pod kontrolou vlády nebo naopak a valná hromada v tom hodně napoví," řekl David Ondráčka z Transparency International.

"Zatím je čas zastavit některé podezřelé zakázky pro Škodu Power z Romanovy éry, jako například výstavbu elektrárny v Prunéřově, pro kterou ČEZ podle svých vlastních dat nemá dost uhlí. Tím, že ministerstvo financí ponechává v čele dozorčí rady vyšetřovaného Romana, a odmítá zakázky pro Škodu nezávisle prověřit, porušuje podle našeho názoru zákon o majetku České republiky a odpovědné osoby mohou za svou nečinnost v budoucnu čelit právním následkům," řekl Martin Fadrný z Ekologického právního servisu.

EPS je minoritním akcionářem ČEZ.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů