Středa, 24. dubna 2024

Velká výzva pro města a obce představí recept pro chytrý a ekologický rozvoj měst i venkova

Velká výzva pro města a obce představí recept pro chytrý a ekologický rozvoj měst i venkova

Konferenci o udržitelné komunální energetice dnes pořádá Hnutí DUHA ve spolupráci se Sdružením místních samospráv ČR v budově Úřadu Městské části Praha 2. Akci se koná v rámci Evropského týdne udržitelné energie [1] a projektu BEAM21 [2].

Podpora instalací solárních kolektorů v Litoměřicích, výstavba výtopny na biomasu v Hostětíně, zateplování paneláků v Brně-Novém Lískovci či nová výstavba v pasivním energetickém standardu v Praze-Slivenci, to všechno jsou příklady moderních zelených řešení, která zlepšila energetickou efektivitu a snížila emise skleníkových plynů. Krom toho však v obcích snížila provozní náklady, posílila energetickou soběstačnost a zvýšila kvalitu života občanů. Příklady úspěšných opatření představí sami zástupci měst a obcí, které projekty je realizovaly. Zástupci místních samospráv usednou také mezi účastníky konference. Setkání se tak stane fórem pro sdílení dobré praxe.

"Vždy jsme podporovali neobyčejná i odvážná řešení ve veřejné správě. Čistá energetika pro venkov i města k tomu bezesporu patří. Regiony naší země potřebují sebevědomý, zodpovědný a udržitelný růst, který bude šetrný vůči životnímu prostředí. Našim občanům musíme jít příkladem," říká Tomáš Chmela, tajemník Sdružení místních samospráv ČR, které konferenci spolupořádá.

V další části programu odborníci z praxe vysvětlí, kde získat pro podobné projekty inspiraci a jak je financovat. Zazní také příspěvek o nejvýznamnější evropské iniciativě v oblasti ochrany klimatu a udržitelné komunální energetiky Paktu starostů a primátorů. O příležitostech financování spojených s touto iniciativou se účastníci dozvědí přímo od pracovnice bruselské kanceláře Jany Cicmanové, se kterou se spojí videokonferencí přes internet, tedy způsobem šetrným k životnímu prostředí.

Konferenci finančně podpořila nadace Heinrich-Böll-Stiftung z projektu "Česko hledá budoucnost" a společnost Bionea, s.r.o.

Eva Hejralová z Hnutí DUHA, k akci řekla:
"Po celé Evropě tento týden probíhají akce na podporu energetické efektivity a obnovitelných zdrojů energie. Považujeme za důležité, aby se téma snižování závislosti na stále dražších fosilních palivech dostalo také k zástupcům českých měst a obcí. Konference je vyvrcholením našich vzdělávacích aktivit, předcházely jí naše semináře v Jeseníku, Karlových Varech, Litvínově, Chrudimi a České Lípě."

Kontakt:

Eva Hejralová, Hnutí DUHA, tel.: 732 990 072, email: eva.hejralova@hnutiduha.cz,
Tomáš Chmela, tajemník Sdružení místních samospráv ČR, tel: 724 776 797, email: tajemnik@smscr.cz
Barbora Šlapáková, Hnutí DUHA, telefon: 731 465 279, email: barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů