Sobota, 20. dubna 2024

Randák kritizuje ČEZ, že na novém Prunéřově prodělá desítky miliard

Podle protikorupčního fondu není pro nový Prunéřov dostatek uhlí. Fond zveřejnil nahrávku lobbisty, který se snažil umlčet úředníka.

Randák kritizuje ČEZ, že na novém Prunéřově prodělá desítky miliard

Protikorupční fond Karla Janečka se včera opřel do energetického gigantu ČEZ. Podle člena správní rady fondu Karla Randáka je přestavba uhelné elektrárny Prunéřov II za zhruba 25 miliard korun nesmyslná a stát na ní přijde o desítky miliard korun. Fond navíc médiím představil zvukovou nahrávku, v níž lobbista tlačí na úředníka, aby na problémy Prunéřova neupozorňoval.

"Z dokumentace je jasné, že uhlí Dolu Nástup Tušimice, který má být výhradním dodavatelem pro Prunéřov II, dojde okolo roku 2030," říká Randák. "Návratnost investice je přitom až někde okolo roku 2040 až 2045," dodává.

Podle fondu to tedy vypadá, že patnáct let předtím, než by se investice měla ČEZ vrátit, nebude v Prunéřově co pálit. Severočeské doly, které vlastní právě polostátní ČEZ, navíc od roku 2006 navýšily těžbu a je tak možné, že uhlí dojde ještě dříve. "Otázkou zůstává, kdo mohl na celé investici vydělat," říká právník Ekologického právního servisu (EPS) Jan Šrytr. Podle Randáka může stát na špatné investici přijít až o desítky miliard korun.

Podle ČEZ je ale uhlí dost. Záleží údajně na intenzitě těžby a počtu zásobovaných elektráren. "Součástí strategie ČEZ je výrazně nižší roční využití zdrojů a také odstavování dožívajících uhelných elektráren. Pak se proces vytěžování uhlí podstatně zpomalí," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Souhlasí s ním i Jan Demjanovič, který stál v čele Severočeských dolů do konce loňského roku. "To, že se dva roky těžilo více, než byl předešlý průměr, nic neznamená," říká. "Počítá se navíc s odstavením Prunéřova I a zastavením dodávek do Chvaletic. A nikdo neví, jak vytížené budou zrekonstruované Tušimice II a Prunéřov II, hlavně po dostavbě Temelína," dodává. Podle Šrytra ale očekávaný nedostatek uhlí v roce 2030 nastane i přes tento útlum, s nímž odhad EPS počítá.

Odborníci a úředníci, kterým se plán na přestavbu Prunéřova z důvodů nedostatku uhlí nezamlouval, byli podle Randáka pod tlakem, aby mlčeli. Na svůj web tak Nadační fond proti korupci vyvěsil ukázky čtyřhodinové nahrávky ze schůzky úředníka s lobbistou Miloslavem Kožnárem, bývalým šéfem ČSSD v Praze 1. Na nahrávce Kožnar mimo jiné naznačuje, že problém nedostatku uhlí je třeba bagatelizovat. Vše pak završuje lakonickým konstatováním "Tuhle zemi neřídí premiér, ale řídí ji ČEZ."

Podle prohlášení protikorupčního fondu může za prapodivnou zakázkou stát bývalý šéf ČEZ Martin Roman. "Velkou část zakázky dostala společnost Škoda Power. Existuje přitom spousta indicií, podle nichž byl Martin Roman vlastníkem Škody i poté, co se stal generálním ředitelem ČEZ," říká Randák. To však Roman, který stále šéfuje dozorčí radě ČEZ, v minulosti opakovaně popíral.

Podle fondu může na přestavbě Prunéřova II značně vydělat i těžební firma Czech Coal. Pokud totiž uhlí v dole Tušimice dojde, bude mít ČEZ jen dvě možnosti: buď ho bude od Czech Coal draze kupovat, nebo elektrárnu prodá, a to možná právě Czech Coalu. "ČEZ by tak stál před stejnou situací jako dnes, kdy prodává elektrárnu Počerady. Ta mu přitom dobře vydělává, ale nemá pro ni dostatek uhlí," říká Šrytr. Mezi zájemci je opět Czech Coal.

Ekologický právní servis chce otázku přestavby Prunéřova přednést příští týden na valné hromadě ČEZ. Jestli se tím ale budou akcionáři ČEZ zabývat, není jasné. Ministerstvo financí odmítlo celou kauzu komentovat. Podle Kříže není k zastavení projektu důvod. "Kdyby nebylo aktivit EPS a dalších ekologů, mohli dnes Severočeši dýchat lepší vzduch, protože elektrárna by již byla odstavena a procházela by modernizací," říká.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů