Pátek, 29. března 2024

Více jádra, méně uhlí. Příprava energetické koncepce finišuje a konečně má šanci na úspěch

Průmyslníci tentokrát koncepci věří. Český průmysl doufá, že současný návrh Státní energetické koncepce přinese investiční jistoty na desítky let dopředu

Více jádra, méně uhlí. Příprava energetické koncepce finišuje a konečně má šanci na úspěch

České energetické a průmyslové podniky si mohou oddychnout. Poprvé po čtyřech letech to totiž vypadá, že Česko by mohlo mít novou Státní energetickou koncepci. Tedy dokument, který má určit, kam by měla směřovat česká energetika v nadcházejících desetiletích.

Podle odborníků se tentokrát nemá jednat o výstřelek podobný návrhu, který minulý rok na podzim předložil bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Ten předpokládal výstavbu až 18 nových reaktorů a téměř každý expert ho označil za nereálný a odborně i ekonomicky nepodložený.

"Mám z naší práce pocit, že se blížíme něčemu racionálnímu, co vychází z českých podmínek a dává nám to podložený výhled do budoucna," říká Kocourkův nástupce na postu ministra Martin Kuba.

A vesměs stejně se vyjadřovali odborníci i na včerejším setkání, které k nové koncepci zorganizovaly Hospodářské noviny.

"Kromě akcentu na jadernou energii se konečně ve zbytku koncepce blížíme trendům Evropské unie," myslí si jednatel společnosti ENA a člen takzvané Pačesovy komise Vladimír Štěpán.

Právě jádro je ale stále trnem v oku ekologům. Kuba plánuje dostavět dva bloky v Temelíně a popřípadě další v Dukovanech. "Velký podíl jaderné energie je krokem proti proklamované různorodosti," varuje Ondřej Mirovský ze Strany zelených. Také podle něj neproběhla dostatečná veřejná diskuse.

"Pokusili jsme se oslovit všechny možné skupiny, ale kritici se vždy najdou," říká Kuba. I proto také na jaře založil nezávislou "Pačesovu" komisi vedenou genetikem Václavem Pačesem a šéfkou ústavu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou. "Členové ale byli vybráni netransparentně, navíc mezi nimi nesedí žádný ekolog," říká Mirovský.

Nutná podpora opozice

Pro životaschopnost koncepce je stěžejní hlavně politická podpora, a to nejen od vlády. "Tohle nemůže být materiál ODS či ČSSD, politika musí jít stranou," říká Kuba. "Debatu povedeme i v Hospodářském výboru Poslanecké sněmovny," dodává. K nalezení shody by podle něj mělo dojít během letošního léta.

Nyní práce na koncepci finišují, v pátek by měla představit své závěry Pačesova komise a "spojený" materiál půjde do pracovních skupin počátkem července. Vládě by měl jít podle plánů ministerstva koncem srpna. Následovat bude ještě projednání Strategického posuzování vlivů na životní prostředí (SEA), podle náměstka MPO Pavla Šolce tak materiál vejde v platnost nejspíš na konci roku.

Nejisté investice

Jedná se přitom o základní vodítko investorů a podniků, co mohou od celého sektoru očekávat. Poslední materiál vznikl v roce 2004 a měl být každých pět let aktualizován. V roce 2009 sice pod vedením Pavla Šolce, tehdejšího poradce ministra Vladimíra Tošovského, návrh vznikl, nikdy ale nebyl schválen. A návrh z dílny Martina Kocourka a jeho náměstka pro energetiku Františka Pazdery nikdo nebral vážně.

"Od roku 2004 je tam obrovský posun, a to v otázce uhlí a klimatické politiky EU. A to jsou změny, které se dějí jednou za 40 let," říká Šolc. S nimi totiž souvisí obrovské množství kroků od úspor, podpory obnovitelných zdrojů a podobně. A právě tyto zásahy podstatně narušily vznikající volný trh a firmy potřebují oporu ve státem určené politice. "Potřebuje český průmysl energetickou koncepci? Podívejte se, co se bez ní stalo s podporou obnovitelných zdrojů," říká člen představenstva ArcelorMittal Jan Rafaj. Podpora fotovoltaického boomu stojí dnes firmy desítky miliard.

Nechceme věštit

Nová koncepce se nesnaží přesně určit, jaké procento bude mít který typ zdroje, tak jak tomu bylo u její předchůdkyně.

Není to jen kvůli nejistotě ekonomických výhledů. "Predikce na rok 2060 jsou z hlediska vývoje technologií postavené na vodě," říká Šolc. Proto určuje směr vývoje jen do roku 2040, Pačes dokonce počítá spíše s rokem 2030. Kromě přesných procent také pracuje s rozmezími. "Cílem není říci, že v roce 2040 budeme mít 55,6 % z jádra. Ale chceme určit koridory, jaký máme potenciál a kde se ty jednotlivé zdroje můžou pohybovat," říká Šolc.

Podle něj v Česku jednoduše není potenciál pro to, aby zelená energie dosáhla podílu na celkové výrobě energie vyššího než 15 až 20 procent. A nezmění na tom nic ani jejich případná ekonomická výhodnost.

Proti jsou ale zelení. "Ujede nám vlak. Cestou obnovitelných zdrojů se vydává celá Evropa," tvrdí Mirovský. Podle Šolce to ale neplatí. "Nikdy nebudeme mít vítr na Severním moři, jako mají Němci. A i ti vsadili hodně na fotovoltaický průmysl a dnes panely dovážejí z Číny," říká Šolc. Budoucnost obnovitelných zdrojů tak vidí hlavně na lokální úrovni, v malých bioplynových stanicích a solárních panelech na střechách domů.

Oproti Kocourkovu návrhu se koncepce kromě zrealističtění jaderných plánů zaměří i na zvýšení efektivity hnědouhelných zdrojů. A zavření těch málo účinných.

Větší role také připadne plynu - kromě nového zdroje v Počeradech to bude hlavně v malých decentralizovaných teplárnách, u mikro-kogenerace a v dopravě. V dalších patnácti letech totiž podle MPO namísto elektromobility poroste v dopravě spíše CNG a LNG.


Z čeho se bude v roce 2040 v Česku vyrábět elektřina?

2040
Nová koncepce má určit vývoj české energetiky na dalších třicet let. Český průmysl na ni čeká
od roku 2009.

38 MLD.
korun - tolik ročně platíme za obnovitelné zdroje. Kdyby tu již byla koncepce, dalo se přílišnému boomu fotovoltaiky předejít.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

5 pohledů na problém

Příprava návrhu Státní energetické koncepce vstupuje do své závěrečné fáze. O tom, jaké konkrétní dopady bude koncepce mít na český průmysl i životní prostředí, debatovali v rámci fóra Byznys Online experti na energetiku a životní prostředí. Zatímco Vladimír Štěpán z firmy ENA vnímá vliv koncepce na životní prostředí jako pozitivní, Ondřej Mirovský ze Strany zelených s ním nesouhlasí.


Liberalizace trhu v polovině 90. let nevyšla, byli jsme svědky mnoha deformací. Koncepci potřebujeme jako dlouhodobý signál pro investory.

Pavel Šolc
náměstek MPO
pro energetiku


Myslím, že základem této koncepce je naopak vztah k životnímu prostředí. Poprvé hledá nástroje, jak životní prostředí vylepšit.

Vladimír Štěpán
Jednatel firmy ENA,
člen Pačesovy komise ¨


Ohánění se Německem je zastaralé. Němci zahájili cestu odchodu z jádra před 10 lety. Po roce se ukazuje, že neměli koncepci odchodu z jádra a jsou úplně na začátku.

Vladimír Wagner
Pracovník Ústavu jaderné fyziky AV ČR v Řeži,
člen Pačesovy komise


Absence státní energetické koncepce vedla k tomu, že se nám vymkla z rukou oblast obnovitelných zdrojů, kdy v parlamentu poslanci mohli ovlivňovat vývoj energetického mixu.

Jan Rafaj
Člen představenstva ArcelorMittal


Koncepce ovlivňuje i oblast lidského zdraví a životního prostředí. Bojím se ale, že je to sekundární úroveň, která nikoho moc nezajímá.

Ondřej Mirovský
Člen Strany zelených


Sestřih i celý záznam diskuse na byznys.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů