Čtvrtek, 25. dubna 2024

Dotování dalších obnovitelných zdrojů musí přestat

Dotování dalších obnovitelných zdrojů musí přestat

Dotování dalších obnovitelných zdrojů musí přestat a je třeba diskutovat o prodloužení solární daně. Přílišná podpora obnovitelných zdrojů by zvyšovala cenu elektřiny a ohrožovala průmysl. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba dnešním Lidovým novinám.

Ministr tak podpořil postoj regulačního úřadu. "Souhlasím s názorem předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, že dotování dalších obnovitelných zdrojů musí přestat. Co se týká již postavených elektráren, měli bychom diskutovat o prodloužení solární daně. Máme na to zbytek letošního roku i začátek příštího," řekl Kuba.

Stát zavedl solární zdanění kvůli neúměrnému zdražení elektřiny. Daň má podle schválených norem platit do konce roku 2013.

V odvětví obnovitelných zdrojů je podle ministra základní chyba v dotační politice Evropské unie. Situaci přirovnal k zemědělství, kdy majitelé pozemků dostávají dotace za to, že neobdělávají půdu.

Ministr dále uvedl, že nová státní energetická koncepce má být založena především na nedotovaných zdrojích. "Strategie založená na obnovitelných zdrojích by jen vyháněla vysokou cenou elektřiny průmyslovou výrobu z Česka někam mimo Evropu. To by znamenalo ztrátu pracovních míst v Česku a také ztrátu příjmu do státního rozpočtu," uvedl Kuba.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů