Středa, 24. dubna 2024

Energetická koncepce: a co spotřebitelé?

Energetická koncepce: a co spotřebitelé?

Poradní komise předala před několika týdny ministerstvu průmyslu a obchodu základní doporučení k právě se tvořící Státní energetické koncepci. Jako koncový zákazník, na něhož přijaté závěry v budoucnosti dopadnou, jsem stále čekal, kdy se alespoň v rámci věcné diskuse objeví doporučení a návrhy, které by přímo oslovovaly, případně podporovaly i nás - spotřebitele. Nedočkal jsem se.

Proto raději hned teď zveřejňuji několik našich námětů, které jsme coby spotřebitelé činní v občanském sdružení Za férové ústřední topení (SFÚT) zaslali jak poradní komisi, tak MPO a ERU. Dají se shrnout do třech základních bodů.

1. Ceny tepla z CZT pro konečné zákazníky, včetně všech daní a poplatků, zůstanou zachovány na současné úrovni (1. polovina 2012) nejméně do 31. prosince 2018.

2. Činnosti a služby v přenosu a distribuci elektrické energie, jejichž ceny stanovuje Energetický regulační úřad, tzn. především ceny za přenos a distribuci elektrické energie, a dále všechny daně, poplatky a příspěvky na výrobu elektřiny z OZE se sníží o 20 procent ve srovnání se současnou úrovní (1. polovina 2012) k 1. lednu 2013. Poté bude možné tyto ceny zvyšovat maximálně o průměrnou roční míru inflace, jak ji zveřejňuje Český statistický úřad. Tato regulace by platila do 31. prosince 2018.

3. Energetický regulační úřad ve spolupráci s vládou a parlamentem připraví návrhy nových pravidel regulace cen v energetice tak, aby neznevýhodňovala konečné spotřebitele, aby ekonomicky nepoškozovala ani její výrobce, dodavatele a distributory a aby zároveň společnosti působící v elektroenergetickém průmyslu tato pravidla nutila k co nejvyšší efektivnosti.

Návrhy jsou míněny jako dočasná opatření, jež by po dobu, dokud nebudou rozhodnuty zásadní strategické kroky v energetice (výstavba jaderných elektráren, prolomení územních limitů těžby uhlí, zatěžování ekologickými daněmi a poplatky, pravidla státní cenové regulace, majetkové transakce mezi největšími teplárenskými a elektrárenskými společnostmi aj.), zabránily neopodstatněnému a nekontrolovatelnému růstu cen pro konečné spotřebitele energie.

V současné době se například jedná o zvyšování ceny hnědého uhlí. Teplárenské společnosti varují, že vyšší ceny uhlí mohou konečné ceny tepla zvýšit až dvojnásobně, toto tvrzení však nemá reálný ekonomický důvod. Přesto se obáváme, že teplárny tak učiní.

V elektrárenství situace dospěla do stadia, kdy ceny elektřiny klesají, avšak ceny pro konečné spotřebitele, tedy včetně regulovaných složek, naopak rostou. Obáváme se, že i v tomto případě selhávají pravidla cenové regulace. Našemu sdružení jde o jeden zásadní cíl. Je jím zachování racionálních cen tepla a dalších energií především ze soustav centrálních zdrojů.

Jan Ferenc,
předseda SFÚT

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů