Středa, 24. dubna 2024

O budoucnosti Křetínského rozhodne spor o uhlí s Tykačem

Miliardová hra Daniela Křetínského. Šéf EPH chce firmu dostat mezi evropské energetické hráče. Svými miliardovými plány ale hraje o všechno

O budoucnosti Křetínského rozhodne spor o uhlí s Tykačem

Pětinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský právě dovršil 37 let a octl se na životní křižovatce - řeší dva případy, jež mohou rozhodnout o jeho kariéře: spor s uhlobaronem Pavlem Tykačem o dodávky uhlí pro Elektrárny Opatovice a koupi společností Net4Gas a SPP zhruba za 2,5 miliardy eur.

Pokud bude mít Křetínský stejně šťastnou ruku jako dosud, porazí Tykače a zařadí se do extraligy českého byznysu. Skupina EPH, Křetínského dítě, se octne mezi pěticí největších českých firem ve společnosti Škody Auto či ČEZ. A ve hře je i možnost, že by pak Křetínský odkoupil od Petra Kellnera jeho čtyřicetiprocentní podíl a EPH tak ovládl.

Když však Křetínský prohraje, může naopak přijít o vše, co léta budoval. Nesplní-li, co Kellnerovi slíbil, hrozí, že se ho mocný šéf PPF zbaví. Sám ale svou životní křižovatku zlehčuje: "Není to se mnou tak vážné, jak to vidíte."

Ohrožený stroj na peníze

V čem souboj s Tykačem spočívá? Před šesti týdny odstřihla jeho těžební firma Czech Coal od uhlí Elektrárnu Opatovice. Zasáhla tak nejspolehlivější stroj na peníze v EPH. Zároveň tím majitel Czech Coalu Tykač Křetínskému vrátil tři roky starý políček.

V roce 2009 byl Tykač připraven sám Opatovice koupit. Po vlastní elektrárně léta touží. Jenomže ostrouhal. Křetínskému se tehdy podařilo dohodnout s prodávající britskou firmou International Power obchod, který ho sice stál krvavých 22,5 miliardy korun, zato Czech Coal nestihl nabídku ani podat. Vysoká hra se vyplatila. Opatovice jen za poslední dva roky vyplatily pětimiliardovou dividendu - a to jim pořád přes pět miliard zisku z dřívějška zůstává. Křetínský a spol. dostali taky třináct miliard korun za teplárenská aktiva Opatovic, jež prodali skupině ČEZ.

Letos počátkem června Czech Coal ze dne na den vypověděl kontrakt na dodávky uhlí do Opatovic, a to kvůli údajnému nedoplatku ve výši 20 milionů korun. I když soud pár dní nato předběžným opatřením nařídil zásobování obnovit alespoň do konce roku, demonstrace síly je jasná: Když budeme chtít, můžeme vaši tiskárnu na peníze zastavit, zní vzkaz z Mostu. Na něm se zatím nic nemění. "Kontrakt s Opatovicemi přestal platit, a jestli to EPH vidí jinak, ať to řeší u soudu," zopakoval včera Tykačův mluvčí Jan Chudomel.

Nejde přitom jen o Opatovice. Czech Coal léta tlačí na zvýšení ceny uhlí pro energetiku a Křetínský stojí v čele boje proti tomuto tlaku. Při dražším uhlí by se s vysokými zisky musel rozloučit, a tak hraje vabank.

Czech Coal dává Opatovicím najevo okázalou vstřícnost: nabízí jim pro příští rok uhlí za dosavadní cenu jen pro výrobu tepla. Křetínský se o tom však nehodlá vůbec bavit. Na výzvu k jednání ze strany Czech Coalu jeho lidé nereagují. Udělat z Opatovic teplárnu bez samostatné výroby elektřiny nechtějí. "EPH by přišel o velký zisk, nemá to pro něj smysl," říká Zdeněk Duba, šéf teplárenské Dalkie. Totéž tvrdí i další experti.

Křetínský prostě hraje pokerovou partii. Hrozí, že v Opatovicích začne spalovat uhlí z vlastních německých dolů Mibrag - i když by to podle lidí z energetické branže byla finanční sebevražda. Znamenalo by to stamilionové náklady na technické úpravy i transport. "Ekonomicky to nemá smysl," říká obchodník s uhlím Petr Paukner. Czech Coal by tím ale přišel o odbytiště a musel by splnit své výhrůžky, že zastaví těžbu.

Křetínský Tykačovi už jednou dokázal, že se bez něj dokáže obejít: koncem roku 2009, po cenové roztržce (spor skoro o půl miliardy korun dodnes řeší soudy) přestal odebírat z Czech Coalu uhlí pro teplárnu United Energy v Komořanech. Začal do ní vozit uhlí ze Severočeských dolů. Do úprav skládek a dopravy musel dát asi půl miliardy, zisk v Komořanech ale dokázal zvyšovat. I teď je sebevědomý: "Jakýkoliv výsledek sporu s Czech Coalem nepředstavuje z pohledu finanční stability EPH problém," tváří se Křetínský odhodlaně. "Kdyby u nás fungoval trh, byly by úvahy o dovozu německého uhlí nesmyslné. Ale když nefunguje? Pak jsou i extrémní úvahy možné," krčí rameny.

Lidé, kteří Křetínského dobře znají, shodně tvrdí, že v boji s Tykačem mu nejde jen o udržení zisků. "Ti dva se spolu nikdy nedohodnou na kompromisu, prostě proto, že se nesnášejí. Je to boj kdo s koho," říká manažer, který s Tykačem řadu let spolupracoval. Křetínský - stejně jako Tykač - nerad prohrává.

S Kellnerem za zády

Opatovický boj "kdo s koho" ale přišel pro Křetínského v nejméně vhodnou dobu. EPH letos vyjednává o rekordních akvizicích. Chce převzít 51 procent polostátního slovenského gigantu SPP. A k tomu českou plynárenskou firmu Net4Gas. Jde celkem o akvizici za 2,5 miliardy eur. Pokud se povede, umožní opětovné spojení někdejšího československého tranzitního plynovodu.

Obchod majoritním akcionářům EPH, skupinám J&T a PPF, Křetínský sám navrhl. Zahořel pro něj hlavně šéf PPF Petr Kellner, který kvůli němu chystá navýšit kapitál v EPH až na 50 procent. Resuscitovaný československý plynovod se může stát aktivem, které bude časem zajímavé pro ruský Gazprom. A navíc začleněním obou plynárenských firem se EPH stane z regionálního podniku energetikou evropského významu.

EPH už zvládl první krok - dohodl se se slovenskou vládou, která s jeho vstupem do SPP souhlasí. "Teď už jen zbývá doladit cenu s prodávajícími skupinami E.ON a EdF, což ale může být neméně obtížné," říká zdroj blízký jednání.

Jenomže i v tomto obchodě se pro Křetínského skrývá riziko. Po navýšení kapitálu ze strany PPF klesne jeho podíl v EPH zřejmě až na 17 procent. A oslabí i jeho spřátelená skupina J&T. Křetínský i finančníci z J&T doufají, že jen dočasně a že v navýšení kapitálu brzy Kellnera dotáhnou z dividend, jež jim z EPH poplynou. Je ale možné, že se hospodaření EPH - třeba kvůli drahému uhlí - nebude vyvíjet podle optimistického scénáře. Křetínskému pak nikdo nezaručí, že neskončí třeba jako Milan Janků, majitel realitní firmy ECM. Ten s Kellnerem spojil své podnikání před třemi lety. Jenže se mu nedařilo, a tak PPF převzala jeho nejlepší a životaschopné projekty, zatímco jemu nechala zadluženou, bankrotující firmu.


Kdo je Daniel Křetínský

Sedmatřiceti-letý právník a podnikatel, vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

V roce 1999 začal pracovat pro investiční skupinu J&T, v roce 2003 se stal partnerem skupiny, a získal tak právo podílet se na ziscích. Je členem statutárních orgánů několika dceřiných firem J&T.

V roce 2009 se podílel na založení EPH. Je předsedou představenstva a spoluvlastníkem (má 20procentní podíl).

Je šéfem fotbalového klubu AC Sparta Praha, letos ve Spartě koupil 40procentní podíl (60 % zůstalo J&T).

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
S přispěním Nikity Poljakova

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů