Pátek, 19. dubna 2024

Poručíme větru i cenám

Poručíme větru i cenám

Tak dlouho se lidstvo upínalo k "moderním" energetickým technologiím jádra, uhlí a plynu, až po sto letech zjistilo, že bude jednodušší a levnější se vrátit ke slunci, vodě a větru. Zatím má zelená energie stále pověst drahé hračky. Situace se však velmi rychle změnila kombinací těchto faktorů: nejasné energetické koncepce Evropy, a z toho důvodu i nejasné ceny povolenek a jejich budoucnost. Vznik nového odvětví produkce břidličného plynu v USA výrazně snížil cenu uhlí i plynu ve světě. A odklon Německa od jádra a tlak na růst energie z obnovitelných zdrojů nakonec (kvůli zvýšené poptávce) významně snížily ceny solárních článků, kogeneračních jednotek a dalších "minielektráren", a nakonec jejich produkci cenově srovnaly s "tradičními" energetickými zdroji.

Už teď se třeba kogenerační jednotky na biomasu vyplatí i pro menší podniky (pily, zemědělské či dřevařské firmy) i bez státní podpory. Stejně tak pokles cen solárních článků o 75 procent zlevnil produkci této energie.

Oproti tomu uhlí může v budoucnu v Evropě prodražit nejistý vývoj kolem prodeje emisních povolenek (jak pro elektrárny, tak i teplárny). A jaderná energie zůstává v celém světě stále extrémně nákladnou, po havárii ve Fukušimě podezřelou a kvůli opatřením v Německu (které chce s jadernou energií úplně skončit) se může stát "nežádoucí", a tím pádem třeba i spadnout pod nějaký nový typ regulace.

Překotný energetický vývoj si zaslouží o něco flexibilnější přístup k budoucím koncepcím. Na což si Česko nehraje (nebo prostě jen nestíhá nové trendy) a trvale prosazuje jádro, byť na něj nemá peníze. Evidentně jde energetická koncepce i nadále cestou "poručíme větru, slunci, jádru". Ovládnutí prvních dvou živlů přijde rozpočet na dotacích celkem na bilion korun. Jádro má být ještě dražší. Máme na to?

AUTOR: Julie Hrstková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů