Čtvrtek, 25. dubna 2024

Petr Pudil: Bývalý spolumajitel Czech Coal sází na vítr, uhlí nevěří

Petr Pudil: Bývalý spolumajitel Czech Coal sází na vítr, uhlí nevěří

Petr Pudil, spolumajitel BPD Partners

Rozhovor.

Petr Pudil patřil skoro dvanáct let k tvářím mostecké těžební společnosti Czech Coal. Zastupoval zájmy uhelného sektoru i ve vedení lobbistického sdružení Eurocoal. Léta bojoval o to, aby jeho důlní firma získala vlastní uhelnou elektrárnu (to se dodnes nepovedlo). Před dvěma lety ale z uhelné branže - společně s dlouholetým partnerem Vasilem Bobelou - vycouval.

Oba uhlobaroni své podíly v dolech prodali společníkovi Pavlu Tykačovi a založili investiční firmu BPD Partners. "Vystřízlivěl jsem z optimismu, který jsem míval vůči uhlí," říká Pudil. Dnes sází na obnovitelné zdroje. Momentálně BPD investuje stamiliony korun do větrných parků v Polsku.

OTÁZKA: HN: Jak hodnotíte budoucnost klasické energetiky, postavené na fosilních palivech?

Vlastníci uhelných elektráren budou ve stále horší pozici. Nejen kvůli tomu, jaký vliv mají na energetický trh obnovitelné zdroje. Ekonomika neroste, s tím stagnuje i poptávka po elektřině. Ale na rozdíl od dřívějška se nedá spoléhat, že s ekonomickým oživením přijde automaticky růst spotřeby i ceny elektřiny. Německo investuje obrovské peníze do úspor, už se to začíná projevovat. Poprvé se stalo, že když vykázala německá ekonomika jednoprocentní růst, nebylo to provázené růstem spotřeby, ale naopak jejím snížením o 3,8 procenta. Energetický trh se prostě mění. A k tomu dělají energetické korporace chyby, které je poškozují.

OTÁZKA: HN: Jaké chyby?

Velké evropské energetiky si vylobbovaly prodloužení termínu, do něhož musí snížit emise skleníkových plynů. Chtěly tím zpomalit investice, rozložit náklady. Ale dosáhly toho, že se na trhu déle udrží zastaralé elektrárny, které by se jinak musely zavírat. Čili na trhu bude víc výrobních kapacit při nižší spotřebě, což také potlačí cenu elektřiny na burze dolů.

OTÁZKA: HN: Sledujete, zda na novou situaci vůbec reagují české energetické firmy?

Třeba u ČEZ je znát, že novou situaci chápe. Proto se také ochotně zbavuje jedné, nebo dokonce několika uhelných elektráren. Ale daleko méně to chápou firmy, které na energetický trh teprve vstoupily - nebo vstupují.

OTÁZKA: HN: Kromě poklesu ceny elektřiny vyráběné z uhlí čekáte ještě další výrazné změny v sektoru?

Budou se rozpadat teplárenské sítě centrálního zásobování, trend půjde k decentralizaci. Čím dál víc zákazníků velkých tepláren bude přecházet na vlastní menší kogenerační plynové jednotky.

OTÁZKA: HN: Jak se sám jako investor se změnami vyrovnáváte? Už dřív jste řekl, že BPD do energetiky investuje zhruba čtvrtinu kapitálu, který má k dispozici. V Česku ale provozujete pouze solární elektrárny, další jste si pořídili v Británii, Itálii a na Slovensku. Pokračujete v této strategii?

Věříme v obnovitelné zdroje. Největší projekt teď máme v Polsku, investujeme tam do větrných elektráren zhruba miliardu korun. Deset větrníků tam už stojí, dvanáct stavíme. Do konce letošního roku v Polsku budeme provozovat ve větru kapacitu 22 megawattů.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů