Čtvrtek, 28. března 2024

Těžaři plynu chtějí v hradeckém kraji menší průzkumné území

Těžaři plynu chtějí v hradeckém kraji menší průzkumné území

Těžařská společnost Basgas Energia Czech, která neúspěšně usilovala o možnost průzkumu těžby břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku, podala doplněnou žádost o povolení průzkumu na menším území. Původní žádost zasahovala do katastrů 56 obcí, nyní by průzkumné území zasáhlo 26 obcí. ČTK to dnes řekl Jiří Malík z koalice STOP HF, která proti průzkumu a případné těžbě břidlicových plynů bojuje.

"Změněná žádost je menší a leží zcela mimo chráněná území a území ochrany vod, přičemž je to území dostatečné pro realizaci našeho zamýšleného programu," uvedl dnes pro ČTK David Messina, výkonný společnosti Hutton Energy. Firma Basgas Energia Czech je dceřinou společností této firmy. Messina dodal, že žádost firma upravila na základě důkladného zvážení situace, podrobného zkoumání místních poměrů a zejména ve snaze vyhnout se chráněným územím a pásmu ochrany vodních zdrojů.

Obavy z ohrožení zdrojů pitné vody na Broumovsku byly jedním z hlavních argumentů protestujících proti průzkumu a těžbě. "Firma ze své původní žádosti vyňala celou Chráněnou krajinnou oblast Broumovsko a Náchod. Nyní ta oblast sahá od Červeného Kostelce na Náchodsku až po Mladé Buky na Trutnovsku," řekl Malík, který odhaduje, že by Ministerstvo životního prostředí ČR mohlo o doplněné žádosti těžařů rozhodnout do konce roku.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík dnes řekl, že obce a dotčené orgány mohou připomínky k doplněné žádosti podávat do poloviny září. "Poté je vypořádáme a znovu poběží správní řízení," řekl ČTK Vitík.

Kromě koalice STOP HF proti záměru těžby vystupují představitelé obcí či hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, jenž uvedl, že zájem těžebních společností nelze nadřazovat nad zájem obyvatel. "Lokality, kde by se těžba mohla v budoucnu rozběhnout, považujeme za unikátní a cenné z pohledu přírodního bohatství kraje i za důležité centrum cestovního ruchu. Těší mě, že tato neblahá budoucnost už nehrozí Náchodsku a Broumovsku a totéž budu chtít prosadit i pro Trutnovsko," uvedl Franc.

Ministerstvo životního prostředí původně vydalo souhlas s průzkumným územím břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku, po protestech veřejnosti a představitelů desítek obcí a měst ministr Tomáš Chalupa souhlas zrušil a nařídil nové projednání celé věci. Při takzvaném hydraulickém štěpení provedou těžaři až několik kilometrů hluboký vrt, do kterého se pod tlakem vhání voda s pískem a chemickými přísadami. Z vrtu se pak čerpá unikající břidlicový plyn. Proces hydraulického štěpení se během životnosti vrtu opakuje průměrně desetkrát.

Těžaři usilují o těžbu v několika českých a moravských regionech, Senát by měl po podzimních volbách rozhodnout o zákazu těžby břidlicových plynů. Těžba břidlicového plynu už je zákonem zakázána ve Francii nebo v Bulharsku. Její zastánci naopak argumentují příkladem USA, které se díky těžbě už předloni staly největším producentem plynu na světě.

Jakub Sochor

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů