Čtvrtek, 28. března 2024

Stát každý den zbytečně utratí stejnou částku, s jakou hospodaří 215 000 českých domácností

Stát každý den zbytečně utratí stejnou částku, s jakou hospodaří 215 000 českých domácností

Až 175 miliónů korun denně může Česká republika ušetřit za dovoz ropy. Prvním krokem by mělo být přijetí zákona, který podpoří snižování spotřeby drahé ropy a plynu. Zákon podle úspěšného britského vzoru prosazuje Hnutí DUHA svou iniciativou Velká výzva.

Nejde zdaleka jen o motoristy, kteří platí čím dál více na pumpách. Česká ekonomika loni každý den utrácela 269 miliónů korun za dovoz ropy. Rekordní spotřeba energie tak zbytečně zvyšuje náklady průmyslu a podkopává pozici českých podniků v mezinárodním obchodu.

Z výpočtu, který Hnutí DUHA zveřejňuje v době rekordních cen nafty a benzínu, vyplývá, že 65% spotřeby by šlo ušetřit [1]. Pomohlo by, kdyby země přijala zákon podle úspěšného britského vzoru, který:

  • Omezí zbytečný vývoz a dovoz. Jen za loňský rok Česká republika dovezla 142 tisíc tun brambor a vyvezla 35 tisíc tun. S jablky je situace ještě nesmyslnější - ze zahraničí jich k nám dorazilo 70 tisíc tun, zatímco čeští zemědělci vyvezli ven celou polovinu, tedy 35 tisíc tun.
  • Podpoří rozvoj kvalitnější a pohodlnější veřejné dopravy, již bude využívat více lidí cestujících nyní osobními auty. Zlepší podmínky pro cyklisty a pěší chůzi ve městech.
  • Pomůže přesunu podstatné část nákladů z kamiónů na železnici.
  • Podpoří inovace, jako je např. vyšší účinnost motorů a rychlejší nástup elektromobilů, které budou využívat elektřinu z obnovitelných zdrojů.

Většina parlamentních stran - ČSSD, TOP09, Starostové a nezávislí, Věci veřejné a KSČM - již vyjádřila svůj zájem se na přípravě zákona podílet. Už přes 22 tisíc lidí napsalo poslancům, aby zákon schválili. Podrobnosti na www.velkavyzva.cz.

Ušetřených 65% spotřeby ropy odpovídá částce 175 miliónů korun za den. To je stejná částka, s jakou denně hospodaří přibližně 215 tisíc českých domácností [2]. Návrh Státní energetické koncepce ministra Kuby však využití takových možností ignoruje. A promarňuje i další potenciál úspor - zemního plynu a uhlí - ve vytápění budov. Ministr tak vlastně plánuje pokračování českého fosilního skanzenu [3].

Jiří Koželouh z Hnutí DUHA řekl:
"Nový zákon nastartuje silnou a konkurenceschopnou ekonomiku bez závislosti na drahé ropě či plynu a vytvoří desetitisíce pracovních míst. Rozhýbe totiž chytré inovace, jako jsou auta s velmi nízkou spotřebou, pohodlná veřejná doprava nebo lepší cyklostezky. Podobný britský zákon je velmi úspěšný. Měl by být také klíčovým opatřením české energetické koncepce."


Kontakty:
Jiří Koželouh, program Energie, telefon 723 559 495, email jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, telefon 731 465 279, email jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů