Čtvrtek, 28. března 2024

BP prodá část svého byznysu v Mexickém zálivu Američanům

BP prodá část svého byznysu v Mexickém zálivu Američanům

Britský ropný a plynárenský gigant British Petroleum (BP) prodá americké společnosti Plains Exploration & Production podíl o hodnotě 5,5 miliardy dolarů (více než 100 miliard korun). Americký podnik se takto snaží naplnit svou strategii, zatímco petrochemická společnost tak chce získat peníze na uhrazení škod po ropné havárii v Mexickém zálivu před dvěma lety.

Obchod, který včera oznámily obě firmy, se týká činností v zálivu, z nichž měl britský těžař koncem července výnos téměř 60 tisíc barelů ropného ekvivalentu denně.

Americká společnost pomocí smlouvy částečně naplní svůj záměr upustit od zemního plynu, jehož ceny se v současnosti drží nízko, a upřít více pozornosti na lukrativní byznys se surovou ropou.

Transakce, která by měla být dokončena ještě letos, zároveň pomůže Plains Exploration téměř ztrojnásobit svou denní produkci.

BP jde však do obchodu s jiným cílem. Chce totiž získat prostředky na krytí škod po explozi ropné plošiny Deepwater Horizon z dubna roku 2010, za kterou čelí obviněním. Společnost se rozhodla financovat škody právě prodejem majetku o hodnotě 38 miliard dolarů (asi 730 miliard korun) a zatím si tak zajistila 32 miliard dolarů.

Společnost v předběžné dohodě slíbila vyplatit poškozeným soukromníkům a firmám 7,8 miliardy dolarů (150 miliard korun). Zároveň vede spor s americkou vládou, která ji minulý měsíc obvinila z hrubého zanedbání povinností. Pokud rozhodne soud v lednu příštího roku ve prospěch vlády, společnost možná bude muset platit za odškodnění o 21 miliard více.

Při výbuchu plošiny v Mexickém zálivu zahynulo 11 dělníků a do moře uniklo 800 milionů tun ropy.

AUTOR: Lucie Marková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů