Pátek, 29. března 2024

Komisař EU: Německo musí omezit subvence obnovitelným zdrojům

Komisař EU: Německo musí omezit subvence obnovitelným zdrojům

Německo musí omezit překotně rostoucí náklady subvencování drahých obnovitelných zdrojů, jinak neúnosně přetíží spotřebitele. Řekl to dnes evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger. "Zelená" přirážka k účtům lidí za elektřinu, která jde do kapes majitelům větrných a solárních elektráren, bude podle něj v příštích letech výrazně růst a brzy by mohla představovat až třetinu ceny energie.

"Musíme zavést rychlostní limit," řekl Oettinger na konferenci v Kolíně nad Rýnem. Dodal, že přirážka na obnovitelné zdroje, která letos činí 3,6 eurocentu z celkové ceny 25 centů za kilowatthodinu (kWh), podle expertů příští rok vzroste o 40 procent nad pět centů. V dalších letech se může včetně daně z přidané hodnoty vyšplhat až na devět centů, tedy téměř třetinu ceny.

Garance vysoké ceny povzbudila provozovatele v Německu k prudkému zvyšování solárních a větrných instalací a dostala Německo v tomto směru na první příčku v Evropě. S prudkým růstem počtu obnovitelných zdrojů však také prudce roste cena energie, a Německo tak má nyní druhé nejvyšší ceny v EU, uvedla agentura Reuters. Celý účet za to platí odběratelé a zejména běžní spotřebitelé, protože průmyslové firmy dostávají od vlády ve stále větším počtu úlevy, aby si "udržely konkurenceschopnost".

Účet průměrné domácnosti za elektřinu při růstu přirážky nad pět centů vzroste o 70 eur nad letošních 900 eur (22,400 Kč), z nichž už na "zelenou" energii jde 150 eur. Celkové náklady domácností za obnovitelné zdroje letos dosáhnou 16 miliard eur (téměř 400 miliard Kč) a příští rok vzrostou na 20 miliard eur.

Šéf energetického koncernu RWE Peter Terium předpověděl, že přirážka příští rok vzroste až na 5,4 centu na kWh. "To je příliš mnoho," řekl a dodal, že veřejné mínění by se kvůli tomu mohlo obrátit proti německé strategii rozvoje obnovitelných zdrojů. Tu Berlín přijal bez konzultace se svými partnery v EU, aby mohl uzavřít jaderné elektřiny.

Oettinger a Terium se na konferenci vyslovili pro to, aby se subvencování obnovitelných zdrojů organizovalo více na úrovni celé EU, prý aby to odráželo postup harmonizace. Německo čekají příští rok parlamentní volby a otázka nákladů na energii bude zřejmě pro voliče jedna ze zásadních.

Německo chce zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie do roku 2020 na 35 procent z dnešních 25 procent a do roku 2050 na 80 procent. Německý ministr životního prostředí Peter Altmaier však minulý měsíc řekl, že přechod k obnovitelným zdrojům se bude muset zbrzdit, protože spotřebitelé už tak nesou na svých bedrech většinu rozsáhlých nákladů na změnu energetické politiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů