Pátek, 19. dubna 2024

Prudký růst spotřeby uhlí žene emise v EU vzhůru

Prudký růst spotřeby uhlí žene emise v EU vzhůru

Země Evropské unie v letošním roce prudce zvyšují spotřebu uhlí v energetice na úkor čistšího, ale dražšího plynu, a emise skleníkových plynů v EU kvůli tomu navzdory dalekosáhlým cílům paradoxně rostou. To kontrastuje s vývojem ve Spojených státech, kde emise letos dál klesají, přestože USA ke Kjótskému protokolu nepřistoupily a celonárodní plán snižování emisí nemají. V USA elektrárny přecházejí na mnohem levnější plyn a přebytky amerického uhlí se vyvážejí do Evropy, napsala dnes agentura Reuters.

Analytici firmy Point Carbon ze skupiny Thomson Reuters odhadují, že kvůli nárůstu spotřeby uhlí se emise oxidu uhličitého v Evropě letos i přes nástup nové ekonomické recese zvýší o 2,2 procenta. EU přitom chce do roku 2020 snížit emise o 20 procent. Emise v USA naproti tomu letos klesnou o další 2,4 procenta, předpověděl Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA.

Už loni se americké emise oxidu uhličitého v energetice díky hromadnému přechodu elektráren z uhlí na zemní plyn propadly na minimum za 20 let. Zasloužil se o to prudký a nikým neplánovaný růst produkce plynu z břidlicových hornin, díky němuž se Spojené státy za posledních několik let staly z největšího světového dovozce plynu zcela soběstačnými "Břidlicová revoluce" srazila v USA ceny plynu na zhruba pětinu úrovně v Evropě.

Evropský dovoz uhlí z USA v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 29 procent. To podle výzkumné firmy Bernstein Research snížilo evropskou spotřebu plynu o zhruba 85 milion krychlových metrů denně. Ceny nyní v Evropě rostou kvůli udržování jejich návaznosti na rostoucí ceny ropy a také v důsledku zvýšené poptávky Japonska po zkapalněném plynu jako náhradě za uzavřené jaderné elektrárny.

Výhody uhlí dokládá situace v Německu. Podle údajů Reuters vydělávají letos německé energetické koncerny jako E.ON a RWE v elektrárnách spalujících uhlí v průměru 6,5 eura na megawatthodinu, zatímco při spalování plynu naopak inkasují ztrátu 7,9 eura na MWh.

"V Evropě by se cena uhlí musela zvýšit o 50 procent, než by se smazala její cenová výhoda nad plynem," řekl analytik francouzské banky Société Générale Paolo Coghe. Ve Francii, která většinu elektřiny vyrábí v jaderných elektrárnách, vzrostla v prvních osmi měsících tohoto roku produkce uhelných elektráren o 44 procent. Spotřeba uhlí v V Británii se v prvním pololetí zvýšila o 43 procent.

Navzdory plánům německých energetických koncernů na výstavbu celé řady nových uhelných zdrojů firmy z mohutně subvencovaného odvětví obnovitelných zdrojů doufají, že trend růstu spotřeby uhlí brzy skončí, protože to je "politicky rozhodnuto". "Země EU se zavázaly k cíli pro obnovitelné zdroje pro rok 2020, takže čekáme, že kapacity obnovitelné energie porostou," řekl Morten Hultberg Buchgreitz z divize větrné energie společnosti DONG Energy.

Analytici poukazují na to, že některé evropské uhelné elektrárny by měly být příští rok v rámci programu snižování emisí uzavřeny. Od hromadného přechodu ke spalování uhlí by mohl výrobce odradit předpokládaný růst cen emisních povolenek, které letos klesly na rekordní minimum kolem sedmi eur za tunu. EIA navíc předpovídá, že spotřeba uhlí v USA příští rok kvůli očekávanému zdražení plynu poroste, takže možnost jeho vývozu do EU se omezí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů