Pátek, 19. dubna 2024

Sněmovní výbor se postavil za kritiky těžby břidlicového plynu

Sněmovní výbor se postavil za kritiky těžby břidlicového plynu

Sněmovní petiční výbor nepovažuje za vhodné, aby se v České republice kvůli dopadům na životní prostředí prováděly vrty ohledně těžby břidlicového plynu, a to ani průzkumné. Přítomní členové výboru dnes požádali ministerstvo životního prostředí, aby podniklo legislativní kroky, které ukončí veškeré aktivity související s těžbou břidlicového plynu.

Usnesení přijal výbor v rámci veřejného slyšení k petici proti těžbě břidlicového plynu, kterou dosud podepsalo asi 31.000 lidí. Proti průzkumu a případné těžbě se postavili ekologové, hejtmani, radnice i obyvatelé lokalit, kde by zásoby plynu mohly být.

Na dnešní veřejné slyšení přišlo do Sněmovny několik desítek lidí. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc je ujišťoval, že průzkum ani těžba břidlicového plynu nyní nepředstavuje strategický zájem České republiky. Výbor "vzal na vědomí" stanovisko ministerstva, že návrh energetické koncepce a surovinová politika nepočítají s průzkumem, těžbou a využitím břidlicového plynu.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) už dříve uvedl, že navrhne vládě nepovolovat průzkumy do poloviny roku 2014. Do té doby by se podle něj měly upravit zákony tak, aby obsahovaly jasná pravidla pro používání současných průzkumných technologií.

Kritikům to ale nestačí. Senátoři už navíc připravili novelu, která by těžení břidlicového plynu zakázala. Horní komora by ji měla projednávat po krajských volbách. Senátor Petr Pakosta dnes uvedl, že předloha by mohla obsahovat i zákaz podzemního zplynování uhlí.

Zájem o průzkum mají podle dostupných informací tři firmy, podaly čtyři žádosti. Chalupa prvoinstanční souhlas se stanovením průzkumného území břidlicových plynů v některých lokalitách zrušil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů