Středa, 24. dubna 2024

Revoluce v energetice dává USA novou sílu

Revoluce v energetice dává USA novou sílu

Achillovou patou amerického hospodářství po celá desetiletí byla jeho silná závislost na dovozu paliv, především kapalných. Díky těžbě ropy a plynu z břidlic, která rychle stoupá od roku 2005, ale nastalo v USA něco, co lze bez nadsázky nazvat revolucí v energetice.

Spojené státy se zvolna blíží k cíli, který v minulosti nedal spát mnoha jejím prezidentům - dosažení vysoké míry energetické nezávislosti. Jako první ho oficiálně vytyčil republikán Richard Nixon na počátku 70. let minulého století.

USA se staly čistým dovozcem fosilních paliv v roce 1958 a jejich závislost na cizině, včetně "rozmarného" ropného kartelu OPEC, sílila. V roce 2005 pocházelo přibližně 60 procent tekutých paliv z dovozu. Průlom v technologiích ale poté umožnil rychle zvyšovat těžbu ropy a zemního plynu z břidlic.

V těžbě ropy předstihnou Rusko

Díky tomu se podíl dovážených tekutých paliv na jejich celkové spotřebě loni snížil na 45 procent, uvádí vládní energetická agentura EIA. Podle ní v USA ve druhé polovině letošního září těžily kolem 6,5 milionu barelů ropy denně, nejvíce od počátku roku 1997.

Těžba dále poroste. "Předpokládám, že během příštích pěti let budeme těžit hodně přes osm milionů barelů ropy denně," vyjádřil se pro agenturu Bloomberg Andy Lipow, prezident poradenské firmy Lipow Oil Associates LLC z texaského Houstonu. Ještě optimističtější prognózy hovoří o deseti milionech barelů denně kolem roku 2020. To by znamenalo, že USA předstihnou druhého největšího producenta na světě - Rusko a zařadí se hned za Saúdskou Arábii.

Břidličný plyn sráží ceny energie

Ten největší průlom však nastal v těžbě plynu, kde USA v roce 2009 předstihly do té doby vedoucí Rusko. Loni zvýšily produkci skoro o osm procent na více než 651 miliard krychlových metrů, z toho asi třetina pochází z břidlic.

Zásluhou plynového "boomu" jsou nyní ceny energie v USA mnohem nižší než v Evropě. Například jedna kilowatthodina v průměru přijde na 7,15 eurocentu, kdežto v Německu na 12,18 eurocentu, srovnává poradenská firma NUS Consulting.

Levná energie povzbuzuje americké firmy k investování. Platí to hlavně pro petrochemický průmysl, který byl ještě před několika lety v USA odepisován kvůli konkurenci z Blízkého východu, regionu s levným zemním plynem.

Velké úspory se čekají například v kamionové dopravě. Společnosti jako zasilatelská United Parcel Service na dálkové trasy stále více nasazuje auta s plynovým pohonem.

"Skoro celý náš kamionový park budou tvořit auta na plyn," říká Christopher Trajkovski z potravinářské firmy Frito-Lay, která je součástí koncernu PepsiCo. Podle něj se náklady na pohonné hmoty tímto způsobem sníží až o 40 procent.

Začátek nové éry prosperity?

Mnozí experti předpovídají, že levnější energie předznamenává novou éru hospodářské prosperity USA. Bude pro ni příznačné výrazně rychlejší tempo růstu. V posledních 20 letech HDP stoupal průměrným ročním tempem o 2,6 procenta, kdežto v předchozím dvacetiletém období o 3,1 procenta, spočítali ekonomové Citigroup.

"Levnější energie povzbudí investiční aktivitu v mnoha odvětvích," míní její analytik Eric Lee. Podle něj tak americká ekonomika může v následujících letech zrychlit o půl procentního bodu ročně. Philip Verleger z Petersonova ústavu pro mezinárodní ekonomiku je přesvědčen, že americký HDP v příštích 10-15 letech díky změnám v energetice přidá celý procentní bod.

Ale ozývají se také skeptici, podle nichž nakonec převáží obavy z neblahých ekologických následků ropného a plynového boomu. To by mohlo vést k regulaci nekonvenční těžby využívající značné množství vody a chemických přípravků.


Země s největšími zásobami břidličného plynu (bilionů m3)

1. USA 24

2. Argentina 22

3. Mexiko 19

4. Čína 17

5. J. Afrika 14

6. Austrálie 11

7. Rusko 10

8. Libye 8

9. Alžírsko 7

10. Brazílie 6 18,8


18 milionů barelů ropy

Tolik činí denní spotřeba USA. Na dovoz připadá 11,4 milionu barelů. Z toho 52 procenta je importováno z Kanady, Mexika a Jižní Ameriky. Ze zemí kolem Perského zálivu je to 22 procent, z Afriky 20 procent, na ostatní země připadá 6 procent. Údaje jsou z loňského roku.


45 procent

činí nyní podíl dovozu na spotřebě kapalných paliv v USA. V roce 2005 to bylo přes 60 procent. Kapalná paliva se nezískávají jenom z ropy, ale stále více také z plynu a dalších surovin.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz/autori

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů