Úterý, 16. dubna 2024

Irák chce investovat 1,6 miliardy USD do solární a větrné energie

Irák chce investovat 1,6 miliardy USD do solární a větrné energie

Irák plánuje v příštích třech letech investovat až 1,6 miliardy USD (30,8 miliardy Kč) do nových elektráren na výrobu elektřiny ze slunce a větru. Kapacita výroby elektřiny by se měla zvýšit o 400 megawattů a pomoci odstranit výpadky elektřiny během dne. Uvedlo to dnes ministerstvo pro elektřinu.

Irák v současnosti vyrábí 8800 MW elektřiny, potřebuje však 14.000 MW. Zanedbaná rozvodná síť pak dodává elektřinu pouze několik hodin denně, a to i v létě, kdy zde teploty mohou dosáhnout až 50 stupňů Celsia.
Ministerstvo uvedlo, že poslalo informace o svých plánech zhruba 25 předním světovým firmám, které vyrábějí a instalují solární a větrné elektrárny. Jsou mezi nimi japonská Toyota Tsusho, švýcarská ABB a egyptská Orascom Construction.

Ministerstvo již z rozpočtu na rok 2013 vyčlenilo počátečních 200 milionů USD na rozšíření kapacity výroby o 50 MW. Zaměřit se chce hlavně na pouště a pohraniční oblasti.

Výroba elektřiny ze slunce je v Iráku zatím spíše výjimečná, kromě osvětlení některých hlavních ulic. Podle ministerstva náklady na každou megawattu energie ze slunce nebo větru se pohybují mezi 3,5 až čtyřmi miliony dolarů. Počáteční náklady však vyrovnají nižší provozní náklady, protože elektrárny nepotřebují pohonné hmoty na provoz. V dlouhodobém výhledu chce Irák aby se výroba elektřiny ze slunce a větru podílela na celkové kapacitě výroby dvěma procenty.

Irák je členem ropného kartelu OPEC a má čtvrté nejvyšší rezervy ropy na světě. Nyní těží více než tři miliony barelů denně, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů