Pátek, 19. dubna 2024

Firmy: Podniků ve ztrátě kvůli poplatkům na OZE přibude

Firmy: Podniků ve ztrátě kvůli poplatkům na OZE přibude

Počet firem ve ztrátě může v ČR kvůli poplatkům na obnovitelné zdroje energie (OZE) stoupnout až o polovinu. Může se stát i to, že některé firmy odejdou nebo zkrachují. Novinářům to v Ostravě řekli zástupci největších odběratelů elektřiny. Ti se sešli, aby jednali, jak zabránit růstu poplatků na podporu OZE, které firmy musí platit v ceně elektřiny. Výsledkem jejich jednání je mimo jiné dopis předsedovi vlády.

Zatímco letos firmy platí na obnovitelné zdroje 419 Kč/MWh, příští rok to má být podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) 613 Kč/MWh. To je podle průmyslníků pro podniky likvidační. Poplatky na OZE v ČR jsou podle nich nejvyšší v Evropě.

"Dopady navýšení OZE na český průmysl, zvlášť tedy na odvětví hutnictví, strojírenství, těžkou chemii a sklářství, je obrovský. Dneska to bere už víc než 50 procent zisku a dostává to spoustu firem, kterým se při postupující krizi ziskovost mění. Budou to muset platit, přestože budou ve ztrátě," řekl generální ředitel strojírenské společnosti Vítkovice a prezident Národního strojírenského klastru Jan Světlík.

Výzva, kterou průmyslníci zaslali vládě, má dva body. Tím prvním je podle Světlíka zachovat i v roce 2013 stejný poplatek jako letos, byť je vysoký. "A druhá výzva je: Udělejme rychlé systémové opatření, ať ten smrtonosný poplatek budeme v dalších letech od roku 2014 snižovat," řekl Světlík.

Generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek uvedl, že firma zaplatí v letech 2010 až 2013 na poplatcích 1,075 miliardy Kč plus DPH. "To je v podstatě modernizace kontidrátové válcovny. ... Kdybychom ty peníze nemuseli dát za poplatky OZE, máme prostor pro to abychom mohli zaměstnat někde kolem dalších 500 lidí navíc," řekl Czudek. Poplatky podle něj navíc nepomůžou žádným českým firmám. "Díky našemu solárnímu boomu jsme pomohli intenzivním způsobem čínským výrobcům solárních panelů. Kdyby to aspoň zůstalo u nás, ale ono to vlastně šlo všechno do Číny," řekl Czudek.

Podle Světlíka poplatky OZE nabourávají strukturu českého průmyslu, která je po 22 letech od revoluce konečně v pořádku. "Navíc 70 procent českého průmyslu vlastní zahraniční investoři, a ti samozřejmě, pokud mají globální síť, své fabriky hned vedle, tak tu výrobu přesunou," řekl Světlík. Bude to podle něj velmi tichý útěk a rozpuštění českého průmyslu už vlastně probíhá. "Poplatek už v roce 2013 je natolik masivní, že to už bude generovat velká rozhodnutí, která budou nevratná, protože průmysl vyženeme z této republiky jenom jednou," řekl Světlík.

Ředitelka ERÚ Alena Vitásková řekla, že jedinou možností je zvýšení státních dotací. "Jediná možnost je zvýšení podpory ze státního rozpočtu, zastropování ceny zelené energie z obnovitelných zdrojů - tato možnost existuje, ale je to politické rozhodnutí - a pak společně začít pracovat na koncepčním řešení, jak se vypořádat s náklady na obnovitelné zdroje," řekla Vitásková.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů