Pátek, 29. března 2024

Na Semilsku mohou vzniknout tři geotermální elektrárny

Na Semilsku mohou vzniknout tři geotermální elektrárny

Tři obce na Semilsku by se mohly brzy stát prvními místy v Česku, která využijí elektřinu z geotermálních elektráren. Společnost Entergeo zde dělá podrobný geologický průzkum a připravuje studii o dopadu elektráren na životní prostředí. ČTK to dnes sdělila mediální zástupkyně firmy Entergeo Veronika Čížková.

Entergeo zkoumá podmínky pro vznik elektráren u Semil, Benešova u Semil a Tanvaldu v Libereckém kraji. Zatímco v Tanvaldu dnes starosta Petr Polák o záměru nic nevěděl, v Semilech s firmou Entergeo jednají. Samo město už pět let výstavbu geotermální elektrárny připravuje a v územním plánu je pro ni vyčleněna lokalita. "Pro nás je to jen jeden z možných investorů, k žádné dohodě zatím nedošlo. Od firmy jsme dosud nedostali nabídku, která by byla pro město přijatelná," řekl dnes ČTK semilský starosta Jan Farský.

Semily stejně jako Benešov u Semil a také nedaleká Slaná podaly k záměru připomínky. V rámci posuzování dopadů na životní prostředí EIA žádají především doložit vliv hluku v době výstavby vrtů, které by měly dosáhnout až pěti kilometrů. Prověřit by se měl i vliv projektu na spodní vodu nebo kumulace vlivů při souběžném vybudování elektráren v Semilech a Benešově u Semil. "Rozhodně nejsme proti, chceme ale záruky bezpečnosti pro obec a její obyvatele," řekl dnes ČTK starosta Benešova Dalibor Lampa. Areál bývalé textilky Hybler, kde má elektrárna stát, je přímo v obci, lidé se obávají i možného zemětřesení, které provázelo podobný projekt v Basileji.

Podle firmy Entergeo by měla zařízení sloužit k dodávkám elektřiny pro dané obce. Definitivnímu rozhodnutí o výstavbě elektráren ale bude podle firmy předcházet debata s obyvateli, kteří by museli záměr schválit. "Jedním ze způsobů jak zajistit energetickou soběstačnost měst a obcí je začít využívat stabilní lokální zdroje. Geotermální energie patří k těm vhodným zdrojům, které se mohou stát základem nové energetické soustavy," uvedl ředitel společnosti Entergeo Zbyněk Šonka.

Geotermální elektrárny využívají ke svému fungování tepelnou energii zemského nitra. Jako zdroj tepla pro elektrárnu slouží tři vrty o průměru 30 centimetrů, které jsou hluboké tři až pět kilometrů. Na povrchu je pak nutné postavit halu s výměníkem, který mění tepelnou energii na elektřinu.

Podle odborníků je možné využívat teplo z jednoho vrtu pro výrobu elektřiny 20 až 30 let. Poté se zdroj ochladí, ale stále je možné využívat vrt pro dodávky tepla. U nich není potřeba tak vysoká teplota jako pro výrobu elektřiny.

Ve světě existuje velké množství elektráren, které využívají horké vody z nitra země. Technologie, která se má použít na Semilsku, je však jiná - počítá s ohříváním vody vháněné do suchého podzemí (HDR), odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím příliš rozšířený. Podobný záměr připravují už několik let Litoměřice, v Libereckém kraji chystá soukromý investor podobnou elektrárnu v Dětřichově na Liberecku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů