Pátek, 29. března 2024

Atom zdraží elektřinu víc

Atom zdraží elektřinu víc

Vláda tento týden snížila podporu pro obnovitelné zdroje a znovu otevřela debatu o růstu cen energií. Na zelené zdroje připlácíme desetinu konečné ceny elektřiny. Politiky však nechávají v klidu další položky na fakturách elektrárenských společností, které jsou podstatně vyšší. Za distribuci elektřiny platíme více než třetinu konečné ceny, v porovnání s Němci asi o polovinu více.

Solární boom

Elektřina v minulém desetiletí zdražila o bezmála 80 procent se zanedbatelným podílem zelené složky a vlády to nechávalo v klidu. Nepřítel levné energie však vzešel až po dynamickém růstu slunečních zdrojů.

Vše má rub i líc a i solární boom měl ekonomické plusy. Český statistický úřad v roce 2011 konstatoval, že na zmírnění poklesu stavební produkce (během ekonomické recese) pozitivně působil program Zelená úsporám, ale také právě dokončování fotovoltaických elektráren. Čistá energetika nejsou jen virtuální položky na účtech s elektřinou, ale i pracovní místa.

Růst obnovitelných zdrojů pomáhá českým podnikům proniknout na zahraniční trhy. Naše firmy jsou respektovanými partnery při výstavbě solárních elektráren v Jihoafrické republice a patří ke špičkovým výrobcům součástek větrných turbín, které se točí například v Číně. Česko s tradicí strojírenství, chytrými inženýry a kvalifikovanými dělníky má jedinečnou výchozí pozici, díky které může profitovat na energetické (r)evoluci.

Jak si náklady na budování ekonomiky nezávislé na uhlí stojí s jinými - opravdovými - problémy české společnosti? Porovnat můžeme se spotřebou alkoholu, ve které jsme podle zprávy Světové zdravotnické organizace druzí na světě. Evropu porážíme i v počtu heren a kasin. Být nejlepší však není zadarmo. Společenské náklady - škody na zdraví, výdaje za léčbu, ale také kriminalita - související s užíváním tabáku, alkoholu a masivní dostupností hracích automatů se odhadují na téměř devadesát miliard korun ročně.

Navíc i samotná vládní prohlášení o ochraně spotřebitelů zavání alibismem. Souběžně s kritiky podpory zelené energetiky totiž ministerstva prosazují kroky, které mohou cenu elektřiny ovlivnit podstatně více než dnešní podpora obnovitelných zdrojů: do budoucna plánuje dotace pro další jaderné reaktory nebo podporu vybudování obřích spaloven za desítky miliard korun. Jenže tím by šla vláda proti rozumnému nakládání s energií i ekonomicky výhodnějším řešením, jako je dostupná recyklace.

Ušetřeme nervy fosilních energetiků

Pokud bychom se zaměřili jen na domácnosti, pak můžeme v budoucnu stále levnější obnovitelné zdroje využít v téměř energeticky soběstačných domech. Umí vhodně propojit možnosti solárních technologií s pasivním stavitelstvím. Rodiny tak zbavíme závislosti na uhlí (i atomu) a ekonomice ušetříme stovky miliard. Konkrétně 1,3 bilionu za škody na zdraví a v důsledku klimatických změn, které by vyvolalo spálení uhlí za limity těžby v severních Čechách. Kombinace minimální spotřeby a místních zdrojů by byla i přínosem pro ušetření nervů fosilních energetiků. Mohli by s klidem opustit přes dvacet let se táhnoucí vymýšlení strategií, jak se k uhlí dostat, když lidé v Horním Jiřetíně mají radši rodnou hroudu.

AUTOR: Martin Sedlák
Autor je ředitel Aliance pro energetickou bezpečnost.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů