Pátek, 19. dubna 2024

Vláda akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů neprojednala

Vláda akční plán pro energii z obnovitelných zdrojů neprojednala

Vláda dnes opět vyřadila z programu jednání návrh Národního akčního plánu ČR pro energii z obnovitelných zdrojů (NAP). Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl místopředseda vlády Karel Schwarzenberg. Dokument vytvořený ministerstvem průmyslu a obchodu má nastavit způsob, jak Česko do roku 2020 dosáhne podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie 13 procent, jak po Praze požaduje Evropská unie. Proti navrženému plánu však protestují Teplárenské sdružení ČR a Aliance pro energetickou soběstačnost.

Návrh plánu předpokládá, že obnovitelné zdroje se budou v roce 2020 podílet na hrubé spotřebě energie ze 13,9 procenta. NAP zároveň stanovuje, že po dosažení úrovně 13 procent požadované EU nebude v dalším období uplatňována provozní podpora pro žádný obnovitelný zdroj. Plán by podle návrhu ministerstva měl každé dva roky procházet revizí. Na jejím základě bude možné upravit stanovený cíl pro podíl energie z obnovitelných zdrojů. Cíl ani po úpravách nesmí klesnout pod unií stanovených 13 procent.

Navržený NAP kritizují teplárny. Podle nich plán počítá s příliš brzkým zastavením podpory pro energetické využívání biomasy. Teplárny přitom hodlají biomasu více využívat namísto hnědého uhlí. Teplárenské družení ČR v pondělí varovalo, že schválení plánu v současné podobě zvýší ceny tepla. Podle Aliance pro energetickou soběstačnost některé návrhy obsažené v NAP omezují možnosti využívání obnovitelných zdrojů. Aliance zároveň tvrdí, že cíle NAP pro solární energetiku jsou příliš nízké a nepočítají s rozšiřováním fotovoltaických panelů na střechách rodinných domů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů