Čtvrtek, 25. dubna 2024

Průzkum: 65 % obyvatel chce energetickou koncepci založenou na úsporách nebo zelené energii

Průzkum: 65 % obyvatel chce energetickou koncepci založenou na úsporách nebo zelené energii

Dvě třetiny obyvatel ČR chtějí, aby stát založil svoji energetickou politiku v prvé řadě na podpoře zateplování domů a jiných úspor nebo na využívání větrné, solární či vodní energie.

Zjistil to nový nezávislý průzkum veřejného mínění, který pro Hnutí DUHA provedla sociologická agentura Focus [1].

Výsledky mohou způsobit těžkou hlavu čerstvému prvnímu místopředsedovi ODS Martinu Kubovi, jehož návrh Státní energetické koncepce začne zítra projednávat vláda. Ministr průmyslu a obchodu v něm plánuje pravý opak toho, čemu by dávali přednost lidé.

Průzkum zjišťoval, co by podle dotazovaných stát měl udělat, aby za 10 let lidé platili méně za energii. Pouze 17 % respondentů na prvním místě vybralo, aby stát podporoval stavbu nových jaderných reaktorů, a jen 12 % si myslí, že by měl hlavně zajistit dostatek uhlí pro energetiku.

Pomoc se zateplováním domů nebo podporu jiných úspor energie však preferuje 40 % dotázaných a 25 % chce v prvé řadě podporovat větší využívání větrné, sluneční a vodní energie [2].

Zdeněk Dytrt z Agentury Focus řekl:
Česká veřejnost pokládá podporu OZE a úspory energie za perspektivnější energetické strategie než výstavbu nových jaderných elektráren či intenzivnější těžbu uhlí. Podpora využívání OZE je o něco silnější mezi nejmladšími respondenty ve věku do 24 let,a lidmi s
vysokoškolským vzděláním a s nejvyšším socioekonomickým statusem.

Navíc zelená energetika má velmi málo odpůrců. Pouze každý dvacátý respondent zařadil větší podporu obnovitelných zdrojů energie na poslední místo v žebříčku.

Úspory energie a podporu obnovitelných zdrojů kladli na první dvě místa také voliči ODS a pravicoví voliči. Průzkum ukázal, že lidé sdílejí velmi podobné preference bez ohledu na svůj příklon k pravé či levé části politického spektra.

Hnutí DUHA kritizuje ministra Kubu, že v návrhu Státní energetické koncepce naprosto promarnil příležitost, jak snížit závislost české ekonomiky a rodin na dražší a dražší energii z fosilních paliv - ropy, zemního plynu a uhelných dolů.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:
"Lidé očividně chtějí, aby stát nepomáhal velkým energetickým firmám vyrábět více energie, ale aby podporoval rodiny a obce s tisíci malých projektů, které sníží jejich závislost na dražších a dražších fosilních palivech."

"Stát by měl ve velkém podporovat zateplování domů, výměnu kotlů nebo solární kolektory na střechách a obecní výtopny na biomasu. Ale v koncepci jsou pouze neurčité sliby a směšně slabá opatření. Pokud ministr Kuba svůj návrh prosadí, průměrná česká rodina bude každý rok zbytečně platit o několik tisíc korun více, než by musela."

Pačesova komise už před čtyřmi lety spočetla, že součet možností k zateplování českých domů a výrobě tepla z obnovitelných zdrojů - v kotlích na peletky a na dřevo, obecních výtopnách na biomasu či solárních kolektorech na střechách - je větší než kompletní současná spotřeba uhlí a plynu k vytápění.


Kontakty:

Vojtěch Kotecký, programový ředitel, telefon 604 202 470, email: vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace, tel. 731 465 279, email: jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů