Čtvrtek, 28. března 2024

Nekonvenční zdroje energie

Nekonvenční zdroje energie

Za neobvyklé - tedy nekonvenční - zdroje energie se dlouhá léta označovaly obnovitelné zdroje energie, jako je vítr, slunce či biomasa. S rozvojem těžby břidličného plynu v USA v posledních deseti letech ale stoupl zájem i o nekonvenční zdroje obvyklých paliv, jako je ropa či plyn.

Břidličný plyn

Je nejznámější z nekonvenčních neobnovitelných zdrojů energie. Metodu jeho těžby z břidlic ve velké hloubce z horizontálních vrtů, dnes známou jako fracking, vyvíjeli v USA v posledních třiceti letech. Technologie se dále vylepšuje, i když ekologové poukazují na potenciální hrozby znečištění životního prostředí. Těžba v USA už ale způsobila revoluci ve světovém obchodu se zemním plynem, protože Američané díky své těžbě břidličného plynu, která už tvoří čtvrtinu domácí spotřeby, nebudou dovážet takové množství zkapalněného plynu z Kataru a dalších zemí Blízkého východu.

Břidličná ropa v USA

Ropa původně těžená jako vedlejší produkt břidličného plynu. Jde o konvenční (tzv. lehkou) ropu uloženou ve vrstvách břidlic, k níž se těžaři dostali novou metodou horizontální těžby - frackingem.

Ropné písky a břidlice

Vysokou hustotou a vysokým obsahem kovů se vyznačuje ropa vyráběná z ropných písků a ropných břidlic. Tato "extra těžká ropa" se těží hlavně v Kanadě a ve Venezuele (a právě i v Estonsku). Největší zásoby ropných břidlic mají USA, zmapované jsou v dalších 32 zemích světa. Ropa se z nich vyrábí ale jen v Estonsku, Číně a Brazílii.

Syntetická ropa

Tekutá paliva se vyrábějí také z uhlí nebo ze zemního plynu (USA, Jižní Afrika, Malajsie, Katar). Problémem doposud byla vysoká cena plynu a nízká energetická hodnota produktů, což se ale mění tím, jak vysoké jsou ceny konvenční ropy a zlepšují se možnosti dopravy plynu. Experti v tomto odvětví vidí velký potenciál pro rozvoj, stavbě továren na přeměnu uhlí v tekutá ropná paliva se věnují intenzivně v Číně.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů