Sobota, 20. dubna 2024

Jan Dienstl: Teď s ČEZ hrajeme jen o elektrárnu Počerady, pro další nemáme dost uhlí

Jan Dienstl: Teď s ČEZ hrajeme jen o elektrárnu Počerady, pro další nemáme dost uhlí

Všechno uhlí máme prodané, teď nám zbývá jen domluvit se s ČEZ na elektrárně Počerady, říká v rozhovoru pro HN spolumajitel těžařské společnosti Czech Coal Jan Dienstl. Počerady, kterým končí smlouva na uhlí na konci prosince, chce Czech Coal od ČEZ koupit. I kdyby k prodeji nakonec nedošlo, zastavení dodávek podle Dienstla nehrozí. O dalším postupu obě firmy intenzivně jednají, dokumentace nabídek na Počerady má přes 60 kilogramů a minulý týden se k tématu sešel i generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a většinový majitel Czech Coalu Pavel Tykač.

OTÁZKA: HN: Blíží se dohoda s ČEZ na prodej elektráren a dodávky uhlí pro Počerady?

Začnu jinak. Včera jsme podepsali poslední smlouvu na odběr uhlí. Se všemi zákazníky máme smlouvy a zásoby na lomu ČSA jsou vyprodané na celou dobu jeho životnosti. Chybí jen ČEZ, se kterým už asi rok jednáme o dodávkách pro elektrárnu Počerady. Výhodou uhlí z ČSA je vysoká výhřevnost a můžete ho vozit stovky kilometrů daleko. Naším primárním cílem je ale dlouhodobě zajistit využití uhlí z lomu Vršany. To má výhřevnost téměř poloviční, uhlí se tak vyplatí vozit do vzdáleností okolo 20 až 30 kilometrů. A Počerady jsou vzdálené jen devět kilometrů. Proto po ČEZ chceme, aby s námi buďto uzavřel dlouhodobou smlouvu, nebo nám je prodal.

OTÁZKA: HN: Původně jste chtěli koupit i elektrárnu Chvaletice, o jejíž koupi jste s ČEZ jednali už před lety.

Podali jsme nabídky na obě. Ta nabídka k 31. říjnu vypršela a ČEZ nás požádal o její prodloužení. A my prodloužili nabídku jen na Počerady, a to do 18. prosince. Chceme sice obě, ale Počerady jsou pro nás prioritou. A navíc nemůžeme těžit tolik uhlí, abychom zásobili obě.

OTÁZKA: HN: Stěžovali jste si, že od ČEZ nemáte signály, co chce opravdu prodat. Změnila se nějak situace?

Zatím ne. Jednáme pořád na všech možných úrovních, jsou to korektní, byznysové rozhovory. Velkou roli v rozhodnutí podle mého nehraje ani Evropská komise, která podle našich informací akceptuje nabídku ČEZ na prodej elektrárny o výkonu 800 MW, je jedno jaké.

OTÁZKA: HN: Takže to bude na ČEZ, jestli vám je bude chtít prodat?

Pro nás je dnes nejzásadnější, aby někdo opravil Počerady. Když jsme spolu s firmou E.ON pár let zpátky uvažovali o nové elektrárně, bylo to primárně kvůli tomu, že jsme nabyli přesvědčení, že ČEZ nechce Počerady po roce 2020 či 2022 nadále provozovat. A teď jim říkáme - buď nám je prodejte, nebo se pojďme dohodnout a my vám dodáme uhlí na celou dobu jejich životnosti.

OTÁZKA: HN: Máte ve Vršanech stejně vyprodáno jako v ČSA?

Těžební kapacita Vršan je na několik let vyprodaná až na to, co je blokované pro Počerady. Ve Vršanech ale máme 340 milionů tun hnědého uhlí, takže do vytěžení je daleko.

OTÁZKA: HN: Na jakých jste se dohodli kontraktech? Teplárny se děsily růstu z 30 na 80 korun za gigajoul.

Ale ono to 80 nebylo nikdy. Bylo to 0,8 ARA (80 procent ceny černého uhlí, pozn. red.), což je dnes 56 až 58 korun. Jednání trvala půl roku, ale všechny kontrakty máme uzavřené, většinou na pět nebo deset let. Ceny nemůžeme komentovat. Ale podle nás je to oboustranně výhodné a zajímavé.

OTÁZKA: HN: Na obě elektrárny podal nabídku ještě Energetický a průmyslový holding. Spekulovalo se ale, že je doopravdy ani nechce.

To se musíte zeptat EPH. Osobně si myslím, že když elektrárnu Počerady koupí EPH, tak ji opraví nebo nám ji za nějakou dobu stejně prodá. Ekonomicky nedává smysl Počerady zavírat. Vždyť stojí přímo na lomu, který pro ni má uhlí.

OTÁZKA: HN: Na kolik může přijít modernizace Počerad, aby splňovaly přísnější emisní limity?

Mělo by to být mezi 20 a 25 miliardami korun. Investici si ale můžete rozložit do několika kroků, takže to neznamená, že elektrárnu na čtyři roky zavřete.

OTÁZKA: HN: Proč jsou teď pro vás Chvaletice až druhém místě?

Elektrárna Chvaletice je sice také postavená na vršanské uhlí, ale jsou tam obrovské náklady na přepravu paliva - nějakých 200 kilometrů po železnici. Chvaletice se také mohou vyplatit, ale je to o cenách elektřiny a povolenek. Pokud by stála megawatthodina 90 eur a ne 45, jako dnes, a povolenky byly za pět eur, tak se vám vyplatí provozovat vždycky.

OTÁZKA: HN: Jak to vypadá s kontraktem pro ČEZ a jeho Počerady od 1. ledna 2013?

Smlouva s ČEZ skončí 31. prosince. A další dodávky uhlí jsou řešené v rámci naší nabídky na koupi Počerad.

OTÁZKA: HN: Ale pokud vám je ČEZ neprodá? Hrozí, že by do Počerad přestalo chodit uhlí?

Ta šance tam je. Ale kontrakt je jednoduchá věc. S ČEZ jednáme jako dva byznysoví partneři a předpokládám, že se domluvíme.

OTÁZKA: HN: Podobně jako u EPH a Elektráren Opatovice, kam jste přestali dodávat v létě?

Ale to je úplně o něčem jiném. Tam náš partner jednoduše neplnil podmínky smlouvy a tak jsme od ní odstoupili. Soud nám pak přechodným rozhodnutím nařídil ještě v roce 2013 uhlí dodávat.

OTÁZKA: HN: Pavel Tykač nemá dlouhodobě dobré vztahy se spolumajitelem EPH Danielem Křetínským, neměl je dobré ani s Martinem Romanem...

S ČEZ dnes jednáme naprosto seriózně. A EPH... vnímáme to tak, že jsme si s nimi již užili dost a jako obchodní partnery je už nechceme.

OTÁZKA: HN: Nevzali jste si jako rukojmí zákazníky, které z Opatovic odebírali teplo?

Nikdy jsme ani na vteřinu neodmítli dodávat uhlí na teplo. To je hloupost. Na teplo potřebují asi 600 tisíc tun a to jsme jim dodávali, na kondenzační výrobu elektřiny potřebují další 1,2 milionu tun.

OTÁZKA: HN: Říkáte, že jste prodali všechno uhlí v lomu ČSA - jak to nyní vypadá s těžbou před limity?

Předminulý týden dojel první bagr na čáru územních limitů. V závislosti na tom jsme museli propustit asi 200 lidí. Druhý bagr na ni dojede za rok a třetí bagr načne svůj úsek v roce 2015. Limity nejsou čára, je to hromada hlíny. A pokud bychom chtěli pokračovat za ně, musíme o šest kilometrů přesunout hlínu o sedminásobném objemu hory Říp. Ten přesun stojí 14 miliard korun a trvá pět až sedm let. V tom vidíme dnes problém. Nikdo neví, jestli se limity budou nebo nebudou prolamovat. Přitom otevření dolu a odvoz skrývky je nejdražší část. Státní energetická koncepce musí rozhodnout, jestli limity prolomíme, nebo ne. A potřebovali bychom to vědět nejpozději v roce 2014.

OTÁZKA: HN: Tomu se ale koncepce ministra Kuby vyhýbá. Naopak vám plánuje zvýšit poplatky za těžbu.

Mnohem větší problém je dnes to, že poplatky platíme vždy obci, na jejímž katastru se nachází důl. Jiřetín tak dostává asi 25 milionů korun ročně a Litvínov, Most a Chomutov z toho nemají ani korunu...

OTÁZKA: HN: To chce Kuba řešit také. Ptal jsem se spíše na vyšší poplatek. Podle mého není ani tolik důležité, kolik se zaplatí, ale komu. Není pravda, že z těžby Česká republika nic nemá. Na odvodech státu dáváme tři miliardy ročně, další 2,5 miliardy jde na mzdy v regionu. A za vydobyté uhlí platíme na poplatcích dalších 68 milionů korun.


Czech Coal a Počerady

16,5 MILIARDY
je cena, kterou nabídl Czech Coal firmě ČEZ za Počerady. Záleží ale na detailech smlouvy. Třeba na tom, jestli budou součástí kontraktu i emisních povolenky.

20-25 MILIARD
korun bude stát podle Dienstla modernizace Počerad, aby elektrárna splňovala přísnější emisní limity.

3,3 MILIARDY
byl v roce 2011 provozní zisk Czech Coal před odpisy (EBITDA).


Jan Dienstl (42 let)
Studoval na Strojní fakultě ČVUT v Praze. V roce 1993 se stal ředitelem finanční skupiny Motoinvest, jejíž vedení (včetně Pavla Tykače) bylo obviněno z vytunelování CS fondů. Vina se jim ale nikdy neprokázala. Dnes je s Tykačem spolu-majitelem firmy Czech Coal.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů