Pátek, 29. března 2024

Papua - Nová Guinea - nerostné bohatství, energetika

Papua - Nová Guinea - nerostné bohatství, energetika

V zemi se nachází zásoby zlata, stříbra, mědi, ropy, zemního plynu a jiných železných rud. Příjmy do státního rozpočtu jsou vysoce závislé na vývozech železných rud. Měděné a zlaté doly jsou v oblastech Progera, Ok Tedi, Misima a Lihir. Zahraniční firmy se snaží komercializovat své operace v oblasti těžby zemního plynu a ropy. Klíčový v tomto směru je projekt zkapalnění zemního plynu (LNG) pod vedením amerického giganta ExxonMobil, s 30% účastí společnosti Oil Search a s téměř 20% státní účastí. Další americká firma Interoil v r. 2004 otevřela v zemi první ropnou rafinerii, když polovina z jejich celkové produkce 30 tis. barelů za den plně pokrývá domácí spotřebu a druhá polovina jde na export.

Průmyslová odvětví, s výjimkou těžebního průmyslu, se podílejí pouze z 9 % na tvorbě hrubého domácího produktu a jen velmi nepatrně přispívají na export. Z hlediska zahraničních investic je vzhledem k mimořádně bohatým nerostným zdrojům PNG nejatraktivnější ropný, plynařský a těžební průmysl, do kterého směřuje největší objem všech zahraničních investic (73 %), přičemž do zpracovatelského průmysl směřuje jen 9,1 % zahraničních investic. Nejen těžba nerostných surovin, ale také dřevařský průmysl a rybolov jsou téměř výhradně ovládány zahraničními investory.

Energetika - výroba elektrické energie dosáhla v r. 2005 celkem 3 698 mld. kWh, v roce 2006 2 674 mld. kWh a v r. 2008 2 965 mld. kWh. Denní produkce ropy je 31 tis. barelů (odhad za r. 2010), spotřeba činí 33 tis. barelů. Ropa se současně vyváží i dováží. Podle údajů za rok 2009 vývoz činil 8 tis. barelů denně, dovoz 14 tis. Podle posledních odhadů z ledna 2011 má země rezervy ropy v objemu 88 mil. barelů (dřívější odhad 170 mil. barelů). Produkce přírodního plynu dosáhla v r. 2009 objemu 130 mil m3 (v r. 2005 jen 95,9 mil. m3) a celá produkce byla v zemi spotřebována. Zásoby se odhadují na 226,5 mld. m3 (dřívější odhad činil 331,3 mld. m3).

ZDROJ: Businessinfo.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů