Pátek, 29. března 2024

Škoda Power plánuje letos utržit osm miliard

Škoda Power plánuje letos utržit osm miliard

Plzeňský výrobce turbín Škoda Power očekává letos tržby 8,1 miliardy korun, což je o 100 milionů Kč více než loni. Letos získal podnik nové zakázky přibližně za 7,6 miliardy korun, což je meziročně o 43 procent více. Export tvoří 90 procent tržeb. Uvedl to Jiří Šmondrk, generální ředitel podniku, který po třech letech od začlenění do jihokorejské skupiny Doosan oznámil změnu obchodní značky na Doosan Škoda Power.

Firma letos vytížila své výrobní kapacity na 100 procent. Plánuje rozšíření výroby v Plzni a akvizici v Indii, kde má nyní 55 zaměstnanců. V úvahu tam přichází podle Šmondrka zřejmě stavba výrobní továrny na zelené louce. "Jinak bychom nedosáhli do roku 2017 tržeb 15 miliard korun, což máme v plánu," uvedl.

Společnost letos získala devět nových zakázek za 7,6 miliardy korun. Pro rok 2013 očekává nárůst objemu nových zakázek na osm miliard korun, tržby by měly dosáhnout 8,2 miliardy Kč.

Nový název pomůže podle Šmondrka při získávání zakázek v některých zahraničních teritoriích, například v USA a v Asii, kde je značka Doosan známější než Škoda Power. Na turbínách zůstane nadále logo Škoda. "Podle našich prognóz nám integrovaný přístup k podnikání umožní stát se do roku 2017 jedním z největších světových výrobců průmyslových turbín a turbín středního výkonu na světě," dodal.

Do výzkumu a vývoje investovaly letos plzeňské strojírny 180 milionů Kč, další investice činily 284 milionů Kč. Z tři roky firma vložila do výzkumu a vývoje asi 600 milionů Kč.

Společnosti od roku 2010 roste počet zaměstnanců o přibližně 100 ročně. Podnik, který má nyní v Česku 1260 pracovníků. "Do roku 2017 jich chceme mít 1650 až 1700," řekl personální ředitel Richard Kabuď.

Doosan Škoda Power, člen skupiny Doosan Power Systems, je významným evropským výrobcem a dodavatelem zařízení pro elektrárny, především vybavení strojoven parních turbín. Její portfolio zahrnuje parní turbíny pro veškeré aplikace od paroplynových cyklů po elektrárny na biomasu.

Nadnárodní skupina Doosan byla založena v roce 1896 a je nejstarší firmou v Koreji. Zaměstnává 43 tisíc lidí v 35 zemích světa.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů