Pátek, 19. dubna 2024

Low-tech poselství pro lidi dobré vůle

Low-tech poselství pro lidi dobré vůle

O tom, jestli je elektronická pošta skvělý nástroj, či spíš ďáblův vynález žeroucí už tak zaneprázdněným lidem poslední zbytky času, se dá debatovat. Předvánoční období však naklání misky vah ve prospěch pesimistů. Kdo se denně musí probírat záplavou přání "krásných Vánoc a úspěšného nového roku", ví, o čem mluvím. Neosobní text většinou doprovází opulentní grafika. Opulentní především co se datové náročnosti týče. Není výjimkou, že několikaslovné přání "doplňuje" více či méně vkusná grafika zvíci mnoha megabajtů.

Že jsem zaspal dobu? Že v éře gigabitových připojení nemá cenu lámat si s takovými drobnostmi hlavu? Omyl. I když e-mailové "péefko" přenášejí stoprocentně recyklované elektrony, přenosové linky, kapacita serverů a především velikost mailových schránek jsou stále vzácný zdroj. O propustnosti místních mobilních datových sítí (a kolik lidí si maily do mobilu stahuje!) ani nemluvě.

Poslat pozdrav kompletnímu seznamu kontaktů je příliš lákavé na to, aby tento (zlo)zvyk kdy vymizel. Soustřeďme se tedy aspoň na to, abychom adresáta nenaštvali jen tím, že mu (spolu s dalšími dobrodinci) jeho schránku zahltíme. Možností je víc - opustit nápad zastal vánoční chaloupku, na niž padají animované vločky, zmenšit fotografii do příčetných rozměrů nepřekračující rozlišení běžných monitorů, nebát se zjistit si, jaké formáty umožňují grafiku bez ztráty kvality zmenšit. Když už musí do světa obří verze, jen ji nalinkujte a dejte adresátovi šanci rozhodnout, zda si ji stáhne.

Na závěr prosba: kdyby vás toto poselství oslovilo, nerozesílejte jej, snažně prosím, naskenované ve formátu .bmp. Ten do mailů opravdu nepatří, už jen proto, že v rukou laika nakyne do nevídaných objemů. Cítil bych se jako jako ti "ekologové", kteří v dobré víře na konec svých mailů přilepují výzvy typu Myslete na přírodu dřív, než tento mail vytisknete. Kolik balíků papíru už tato věta, která díky zákonu schválnosti tak často svítí osamocena na posledním vytištěném listu, stála?


75 kilobajtů zabírá průměrný e-mail. V předvánočním období však tato hodnota výrazně stoupá.

AUTOR: Luděk Vainert

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů