Pátek, 29. března 2024

Bosch a zelená energie pro auta a budovy

Bosch a zelená energie pro auta a budovy

V automobilové technice najdeme podobné příklady této úspěšné na budoucnost zaměřené výrobkové strategie. Společnost Bosch vyvíjí řešení pro budoucí elektrická vozidla, díky nimž se vize udržitelné mobility stane realitou. Ve společném podniku s firmou Samsung SDI, vyvíjí Bosch lithium-iontové baterie pro integraci do elektrických pohonných systémů. Společnost Bosch sbírá zkušenosti v navrhování elektrických a hybridních pohonů od 70. let. Její paralelní plnohybridní technologie, která umožňuje provoz vozidla v pouze elektrickém režimu, již byla začleněna do standardních modelů automobilů Porsche a Volkswagen. Ale samotný spalovací motor má ještě značný potenciál pro optimalizaci. Společnost Bosch očekává, že bude schopna snížit spotřebu paliva zážehových a vznětových motorů - až o jednu třetinu. U kompaktních automobilů poháněných vznětovým motorem to znamená ujetí 100 km na 3 litry paliva a také vyprodukování méně než 99 gramů oxidu uhličitého na kilometr.

Podíváme-li se mimo automobilovou techniku, pak zaměření společnosti Bosch na energetickou účinnost se rozšiřuje i na další oblasti - techniku budov. Společnost vyvinula inovační systém pro úpravu vzduchu, díky kterému lze převést přebytečné teplo ze slunné strany budovy na stranu stinnou. Tento systém s funkcí převádění tepla složený ze 100 tepelných čerpadel byl instalován ve výškové budově na Floridě. Technologie je rovněž vhodná pro nákupní centra a továrny a výsledkem je snížení jak emisí CO2 tak i spotřeby energie o více než 30 procent ve srovnání s obvyklou klimatizací.

Společnost Bosch také neustále zlepšuje energetickou účinnost u sebe samotné. Na svých pobočkách po celém světě využívá obnovitelných zdrojů energie a využívá energeticky účinné výrobní technologie. Bosch si klade za cíl do roku 2020 snížit emise oxidu uhličitého u svých výrobních závodů po celém světě o nejméně 20 procent, v porovnání s rokem 2007.

ZDROJ: http://www.bosch.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů