Čtvrtek, 18. dubna 2024

Česká firma Satturn Holešov vybudovala v Polsku unikátní fotovoltaickou elektrárnu

Česká firma Satturn Holešov vybudovala v Polsku unikátní fotovoltaickou elektrárnu

Česká společnost Satturn Holešov s.r.o. společně se svým partnerem AMKOVO OZE Sp. z o. o. se sídlem ve Varšavě vybudovali a uvedli do provozu unikátní fotovoltaickou elektrárnu s výkonem 132 kW na nově postavené budově Kulturního a uměleckého centra ,,Centrum Kulturalno-Artystyczne" ve městě Kozienice, 80 km jihovýchodně od Varšavy.

Centrum bylo slavnostně otevřeno dne 7. října 2015 za účasti mnoha hostů, mj. starosty Kozienic pana Tomasze Śmietanky, náměstka maršálka Mazovského vojvodství Leszeka Ruszcyka a dalších představitelů města, okresu, vojvodství a poslanců polského Sejmu. Za ZÚ se slavnostního otevření zúčastnil VZÚ Michal Ryšavý. Na závěr slavnostního otevření vystoupil známý hudební soubor Skupina MoCarta, smyčcový kvartet proslavený zábavnými kabaretními výstupy.

Moderní stavba v centru města se dvěma víceúčelovými sály, knihovnou, galerií, hudební školou, kavárnou a dalšími zařízeními má plochu téměř 10 000 m2 a byla vybudovaná s velkým rozmachem vzhledem k tomu, že Kozienice mají necelých 20 000 obyvatel, a mnohá daleko větší města v Polsku podobným zařízením nedisponují. Obdiv návštěvníků proto patřil jak Projekční kanceláři F11 z Krakova, tak hlavnímu dodavateli firmě ROSA-BUD z Radomi.

Budova je navržena jako energeticky úsporná, přičemž součástí fasády jsou fotovoltaické panely, které instalovala české firma Satturn Holešov ve spolupráci s firmou AMKOVO. Fotovoltaická elektrárna pokrývá vlastní energetické potřeby budovy a přebytky vyrobené elektrické energie jsou dodávány do energetické sítě. Roční výkon elektrárny činí min. 86 MWh. Solární panely byly nainstalovány na střeše a na dvou zdech budovy a bezvadně ladí s fasádou budovy, což dává budově unikátní vzhled "skleněného domu". Jedná se první projekt stěnové konstrukce fotovoltaické elektrárny této velikosti a výkonu ve Střední Evropě.

Ilustrační obrázek

Zdroj: Velvyslanectví České republiky Varšava, Autor: Ing. Petr Darmovzal
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade ve Varšavě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů