Středa, 24. dubna 2024

Firmy chtějí udržet podporu fotovoltaiky

Firmy chtějí udržet podporu fotovoltaiky

Firmy, které investují stamiliony korun do výstavby fotovoltaických elektráren, se ostře ohrazují proti záměru ministerstva průmyslu a obchodu v příštím roce prudce snížit výkupní ceny elektřiny ze slunce. Přípravy projektů jsou totiž časově náročné a nečekané snížení cen by znamenalo jejich zastavení.

Solární energie

"Fotovoltaika jako obor, který se vyznačuje velkou investiční náročností a relativně dlouhou dobou realizace, musí být legislativně korigován tak, aby po dobu přípravy a realizace běžných projektů poskytl investorům i financujícím bankám rozumnou jistotu právní stability," upozorňuje šéf společnosti Energy 21 Daniel Kunz.

Ministerstvo ale plánuje úplně vypustit paragraf, podle něhož může stát meziročně snížit ceny nanejvýš o pět procent. Novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie chce dostat do parlamentu leště letos.

Podle ministerstva se ze sluneční energie díky vysokým výkupním cenám a propadu cen technologií stal nadmíru výnosný byznys. Zatímco elektřina z větru se vykupuje za 2,40 koruny, solární elektřina téměř za třináct korun. Návratnost fotovoltaických elektráren o životnosti dvou desítek let se díky tomu snížila na pouhých pět let.

S tím ovšem majitelé solárních elektráren nesouhlasí. "Přes všechna prohlášení není atraktivita fotovoltaiky primárně založena na rychlé návratnosti. Průměrná doba návratnosti je nyní osm až dvanáct let. Pro současné instalace bude za nyní platných právních úprav, a tedy snížení tarifu o maximálních pět procent, návratnost začínat na deseti letech," upozorňuje Kunz.

Instalovaný výkon solárních elektráren se v červnu vyhoupl na osmdesát megawattů. Oproti vyspělým zemím však sluneční elektrárny vyrobí jen nepatrné procento elektřiny. V červnu to bylo 32,4 gigawatthodiny elektřiny. Celková spotřeba Česka přitom činí čtyři až šest tisíc gigawatthodin. Loni obnovitelné zdroje vyrobily podle Energetického regulačního úřadu celkově 3,74 terawatthodiny elektřiny, což činilo 5,19 procenta hrubé spotřeby země.

Zdroj: http://www.e15.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů