Pátek, 19. dubna 2024

Fotovoltaika - inovativní ekologický obor

Fotovoltaika - inovativní ekologický obor

2000 licencí K červenci 2009 vzrostl instalovaný výkon solárních elektráren na 80 MWp a bylo uděleno přes 2000 licencí pro podnikání v tomto odvětví. Téměř 180 elektráren je větších než 30 kWp...

Získávání elektřiny pomocí slunečních paprsků láká lidstvo již velmi dlouhou dobu, v posledních letech však získává rychle na popularitě. Jen za poslední rok vzrostl instalovaný výkon fotovoltaiky v ČR více než sedmkrát a zdá se, že poroste i nadále. Podle informací Energetického regulačního úřadu vzrostl instalovaný výkon solárních elektráren v ČR k červenci 2009 na 80 MWp a bylo uděleno přes 2000 licencí pro podnikání v tomto odvětví. Téměř 180 elektráren je větších než 30 kWp, z toho 19 udělených licencí bylo pro projekty větší než 1 MWp.

Fotovoltaika se stala nejrychleji rostoucím odvětvím energetiky, investoři stále častěji využívají možnosti instalace solárních parků v řádech miliard Kč. Také proto nesmí chybět ani na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Její rostoucí význam dokládá například i výstavba nové fotovoltaické elektrárny ve Smiřicích poblíž Hradce, která by po uvedení do provozu měla dosahovat výkonu 3,2 MWp. Při výstavbě solární elektrárny byly použity Invertory SMA a přibližně 16 000 fotovoltaických panelů.

Velké developerské firmy samozřejmě nepřehlédly výhody, které fotovoltaika nabízí, a začaly instalovat tyto solární energetické systémy na střechy průmyslových hal, hotelů nebo nové bytové výstavby.

EFACEC Praha je součástí jedné z největších portugalských průmyslových skupin a vedoucí firmy v elektrotechnickém a elektronickém odvětví v Portugalsku - holdingu Efacec. Společnost poskytuje mimo jiné kompletní řešení fotovoltaické elektrárny na klíč a na MSV se bude prezentovat v pavilonu A2 modulárními i skříňovými VN rozváděči.

Phonosolar - EFEKTIM a.s. na MSV vystavuje nejen současné produkty Phono Solar z oblasti solární a větrné energetiky, ale také nové produkty - veřejné osvětlení kombinující solární a větrnou energii a další.

Firma EL-INSTA CZECH s.r.o. získala zastoupení německé firmy a+f GmbH, která vyrábí otočné solární elektrárny. Otočnou solární elek-
trárnu s plochou 287,5 m2 s výkonem 40kWp, která se automaticky otáčí za sluncem, prezentuje v pavilonu Z. Proti klasickým pevným systémům je její výkon větší o 30 %. Výhodou je pevné spojení s kruhovou zabetonovanou kolejnicí o průměru 12 m, umožňující plynulý provoz i za silného větru. Systém je dimenzován a vyzkoušen do rychlosti větru 128,9 km/hod.

Na volné ploše K představí Elinex Electric fotovoltaické systémy - panely, invertory, příslušenství. Společnost má také obchodní zastoupení TOPRAY SOLAR Ltd. pro CZ a SK a v rámci podpory rozšiřování ekologických zdrojů zelené energie rozšířila svou nabídku o komponenty pro solární systémy, tj. k výrobě elektrické energie a ohřevu vody. V nabídce nechybí ani komponenty pro fotovoltaické elektrárny, zejména solární panely, (monokrystalické, polykrystalické i amorfní), invertory, trackery, vodiče, nabíječky, ostrovní solární sestavy ( pro místa bez el. sítě) aj.

Chybět letos nebude ani tradiční vystavovatel strojírenského veletrhu, FRONIUS Česká republika s.r.o. Společnost vystavující v pavilonu V se zaměřuje na výrobu a prodej svařovacích zdrojů pro metodu MIG/MAG, TIG a elektrod, vysokovýkonných svařovacích zdrojů, zdrojů pro roboty, komponenty pro automatizaci a orbitální svařování. Letos ve své expozici představí také zařízení pro využití solární energie, např. "chytré" fotovoltaické střídače - řídicí jednotku zařízení.

Obor fotovoltaika ovšem nepředstavují jen dodavatelé komplexních řešení, ale - a možná především - také řada subdodavatelů. "V letošním roce, stejně jako v letech předchozích, firma
SofCon vystavuje ucelenou řadu řídicích systémů, panelových počítačů a terminálu. Jednotlivé výrobky nacházejí uplatnění v řadě oborů: strojírenství, energetice, teplárenství, automobilovém průmyslu, zmiňované fotovoltaice a dalších. "Nemalou část naší produkce představují vestavné systémy a terminály pro inteligentní domy, kde vedle zvýšení uživatelského komfortu docilují především úspory provozních energií a tím ušetří provozovatelům a investorům finance v budoucích letech," uvádí Ing. Tomáš Kučera, obchodní ředitel SofCon spol. s r.o.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů