Středa, 17. dubna 2024

Fotovoltaická elektrárna na (téměř) rovné střeše

Fotovoltaické panely nemusí být jen na šikmé střeše, i rovná střecha má své kouzlo.

Fotovoltaická elektrárna na (téměř) rovné střeše

Dnes se podíváme na instalaci fotovoltaické elektrárny na rovnou střechu a uvidíte, že i pro Vás to může být zajímavá příležitost jak dosáhnout na dotované výkupní ceny.

Pro střešní systémy na rovnou střechu nebo na střechu s mírným sklonem (do 5-10° kterýmkoli směrem) se dnes v podstatě používají 2 rovnocenné systémy. Prvním z nich je použití plastových konzol - výlisků (van). Dovnitř takové konzoly se nasype zátěž zajišťující odolnost proti větru, zátěží může být téměř cokoli se vejde nebo co vám ještě zbylo např. po stavbě - písek, štěrk, cihly, obrubníky... Nahoře umístěný panel obsah vany pěkně zakryje J . Krása tohoto řešení je v možnosti umístění i na vcelku komplikovanější téměř rovné střechy - myšleno co do členitosti. Zásada, že panely připojené na jeden střídač musejí mít stejný sklon a směr, platí samozřejmě i zde. Plastové konzoly se nemusejí přišroubovat, takže je lze použít i všude tam, kde nechceme narušit hydroizolaci střechy.


Obr.1: plastova konzola pro FV panely Obr.2: Alu stojan

Druhým základním řešením jak se vypořádat s rovnou střechou je použití nejlépe hliníkové podpěrné konstrukce (pozinkovanou konstrukci rovněž nezavrhujeme). Tato má oproti plastovým konzolám jednu velkou přednost - jelikož si ji uděláte na míru, můžete připravit ideální směr a sklon a tímto si maximalizovat výnos z vaší fotovoltaické elektrárny. Za ideální sklon se považuje sklon 34°, z praktických zkušeností ovšem víme, že i 20° je naprosto v pořádku. Ideálni směr panelů je na jih, ale pokud byste měli lépe řady panelů nasměrovat do 20° výchoně či západně, nebuďte na vážkách, klidně to udělejte.


Obr.3: Návrh rozmístění panelů na rovné střeše

Stavba fotovoltaické elektrárny s předpřipravenou hliníkovou konstrukcí je na internetu asi nejlépe popsána v referencích na serveru www.nemakej.cz, kde se dá podívat na detaily ze stavby solární elektrárny na jedné dílně v obci Bratčice. Při přípravě konstrukce pro tuto střchu bylo nutné se vyhnout světlíkům a proto některé z řad mají dosti atypickou konstrukci. Příklad jsme vybrali pro vaši inspiraci. Šikovné české ručičky se totiž většinou dovedou poprat s technickými překážkami velmi elegantně.


Obr.4: Alu konstrukce Bratčice


Obr.5: Bratčice před dokončením

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů