Pátek, 19. dubna 2024

Nové fotovoltaické zariadenie inštalovali na Téryho chate

Nové fotovoltaické zariadenie inštalovali na Téryho chate

Na Téryho chate dnes demontovali starý fotovoltaický systém a následne začali s montážou nového zariadenia. TANAP, Slovenský turistický zväz a Slovenské elektrárne chcú využiť prívetivé počasie, nainštalovanie nových panelov by tak nemalo trvať viac ako 10 dní.

Inštaláciou nového fotovoltaického systému stúpne výkon ostrovného fotovoltaického systému na Téryho chate z 1,2 na deväť kilowattov. Ako uviedol Juraj Kopřiva, hovorca Slovenských elektrární, zároveň bude na tejto obľúbenej turistickej zastávke kompletne rekonštruovaný systém elektroinštalácie a osvetlenia. Návštevníci si tak budú môcť na chate napr. nabiť mobilný telefón, taktiež bude možné zapojiť ďalšie elektrospotrebiče. Podľa jeho slov nebude nutné tak často zapájať dieselagregát. "Vypočítali sme, že ročne dôjde k úspore až šesť ton emisií oxidu uhličitého," informoval Kopřiva.

Prenos vysokovýkonných fotovoltaických panelov a zariadení z Hrebienka na Téryho chatu realizovali prostredníctvom helikoptéry Mi8, ktorá absolvovala tri obojsmerné lety.

Investícia tohto projektu sa vyšplhá na 90.000 eur (2,712 milióna Sk).
Fotovoltaika je spôsob získavania elektrickej energie prostredníctvom slnečného žiarenia.


www.ta3.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů