Sobota, 20. dubna 2024

Rozvoj fotovoltaiky zneklidňuje energetiky

Rozvoj fotovoltaiky zneklidňuje energetiky

eské Budějovice - Už rok zažívá Česko mimořádný rozmach slunečních elektráren. Jsou levnější než v minulosti a lidem také příliš nevadí. Jenže vhodných lokalit u nás není moc a i energetici sami potvrzují, že kapacita přenosových sítí je už na řadě míst vyčerpaná. Politici nevylučují, že do budoucna změní podmínky pro provoz slunečních elektráren.

Zahájení stavby, případně připojení velké fotovoltaické elektrárny do sítě. Ještě před dvěma roky šlo o zcela mimořádnou událost. Nyní neuplyne měsíc, kdy by se tak nestalo. "S takto masivním nárůstem jsme nepočítali," přiznává místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Sluneční elektrárny mají dvě obrovské výhody. Především - lidem většinou nevadí. A hlavně - jejich klíčové součásti jsou o 50 % levnější než před třemi lety. Stát přitom garantuje výkupní ceny na relativně dlouhou dobu. "Předpokládaná návratnost je pět až sedm let," uvádí starosta Rudolfova Milan Třebín.

Rudolfov je mezi prvními městy v Česku, které do fotovoltaiky investují přímo. Další spíš jen prodávají, nebo pronajímají pozemky. Stavba obří sluneční elektrárny začala tento týden třeba na Netolicku. "Bylo štěstím, že jsme žádali včas, zhruba před dvěma lety. Jinak bychom asi tu kapacitu již nedostali," říká zástupce investora Jaroslav Boček.

První problém fotovoltaické energetiky je ale v tom, že vhodných míst je málo. Některé lokality jsou již tolik zainvestovány, že neumožňují výstavbu dalších kapacit. Druhým problémem je fakt, že fotovoltaika stojí daleko víc, než stát čekal. Energetický regulační úřad může snížit výkupní ceny maximálně o pět procent. Politici by ale mohli být razantnější. "Je otevřená otázka, zda s ohledem na negativní dopady nedojde k nějaké legislativní úpravě," domnívá se Blahoslav Němeček.

Energetici předpokládají, že pokud stát výrazně nezmění podmínky, vyroste v Česku příští rok hned několik desítek velkých fotovoltaických elektráren. Stavět se podle nich začíná i v místech, která nejsou úplně ideální.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů