Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové varují před přehnaným solárním boomem

Ekologové varují před přehnaným solárním boomem

Praha - Mezi českými ekology se překvapivě rozšířil kritický postoj k prosazování výstavby nových slunečních elektráren. V době konání kodaňské konference tak někteří vědci vyzývají k omezení solárních konektorů. Obávají se hlavně toho, že se za dvacet let výnosná modrá pole promění na obří skládky nevyužitého a navíc nebezpečného odpadu. Starostové i někteří provozovatelé jim ve varovných názorech dávají za pravdu.

V současnosti se každým týdnem připojuje různé množství fotovoltaických elektráren do sítě. Ekologičtí aktivisté byli původně nadšení, tento týden ale skupina nevládních organizací požádala vládu o výrazné zpřísnění podmínek. Vede je k tomu hrozba negativního dopadu na krajinu a zejména strach z budoucnosti. "Máme obavy, že na těchto místech vzniknou obří skládky nebezpečného odpadu," upozornila aktivistka Dagmar Kjučuková.

Možný scénář je podle aktivistů typicky český. Firma dvacet let vydělává na pronajatém místě, avšak těsně před vypršením smlouvy zkrachuje. Zisk si poté ponechá a nefunkční panely připadnou do vlastnictví majitele pozemku. Likvidace jediného fotovoltaického panelu přitom již nyní vyjde na 1 000 korun. Starostové se proto přiklánějí k jinak názorově nesmiřitelným aktivistům.

Sdružení provozovatelů fotovoltaických elektráren obavy ekologů i starostů mírní. I oni ale doporučují majitelům pozemků přinejmenším přesně smluvně ošetřit budoucí likvidaci panelů. "Ta nepříjemná situace může nastat, protože ze zákona je povinen se o ekologickou zátěž postarat právě majitel pozemku," dodal starosta Protivína Jaromír Hlaváč.

Rozvoj slunečních elektráren je v Česku kvůli nadstandardně vysokým platbám v regionu zcela mimořádný. V oblastech s nejdelší dobou slunečního svitu, tedy na jižní Moravě nebo v jižních Čechách, už však kapacita přestává stačit. Vládou navíc prošlo omezení příspěvku na solární elektřinu.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů