Čtvrtek, 18. dubna 2024

Francie posiluje výrobu solární energie

Francie posiluje výrobu solární energie

Francie se pustila intenzivněji do budování sítě solárních panelů, které mají pomoci pokrýt neustále rostoucí poptávku po elektrické energii. Francouzská vláda doufá, že v roce 2020 se bude v zemi vyrábět pomocí fotovoltaických článků dodatečných 5400 megawatthodin energie.
Velká solární elektrárna vznikne u Bordeaux na jihozápadě Francie. Její výstavbu plánuje jeden ze světových lídrů v oblasti energie ze slunce, americký First Solar, společně s EdF Énergies Nouvelles, filiálkou francouzského energetického gigantu EdF. Panely, které si vyžadují investici 80 až 100 milionů eur (zhruba 2,1 až 2,6 miliardy Kč), by měly mít kapacitu 100 megawatthodin.
Nová francouzská společnost Voltec Solar zase postaví panely nedaleko Štrasburku na východě země. V první fázi by měly vyrábět 25 megawatthodin energie a nejpozději do konce tohoto roku dosáhnout kapacity 50 megawatthodin. Investovat do nich Voltec hodlá asi 20 milionů eur.
Obě elektrárny mají významně posílit síť solárních zdrojů energie, jejichž výkon by se měl do konce letoška zvýšit na 340 megawatthodin ze současných 150 megawatthodin. Díky podpoře vlády, která zajistila příznivá finanční pravidla pro odběr elektřiny, plánují výstavbu fotovoltaických zdrojů také další firmy.
Francouzská Fonroche Énergie už produkuje 25 megawatthodin a do konce tohoto pololetí se má její celková výroba zvýšit na 65 kilowatthodin, a to díky zprovoznění solárních panelů v oblasti Roquefort na jihozápadě země. Firma s ročním obratem 30 milionů eur zatím spoléhá na to, že umístění pro své solární panely najde zejména u průmyslových závodů, zemědělských družstev a obcí, které pro výrobu "zelené" energie poskytnou pole nebo střechy svých budov.
Od konce roku 2008 kvůli cenové válce výrobců fotovoltaické panely zlevňují, což postupně dostává do hry i domácnosti a jednotlivce. Ti v instalaci solárních panelů mohou vidět zajímavou investici nejen z hlediska úspor na vlastní spotřebě, ale i díky možnosti odprodeje nespotřebované energie za garantované ceny.
Letos mají drobní výrobci solární energie zaručený tarif od 0,32 eura za kilowatthodinu, pokud mají panely například na poli, až po 0,6 eura v případě, že jsou panely po estetické stránce citlivě zakomponovány do budovy. Přitom cena za energii od EdF činí v průměru kolem 0,1 eura za kilowatthodinu, takže se výrobcům elektřiny ze slunce vyplatí prodat celou svou produkci a kupovat si proud od koncernu.
Investice do solárních zdrojů energie nabírají na síle i v Česku, Energetický regulační úřad se ale snaží tento boom zastavit. Návratnost investic do fotovoltaických elektráren se totiž ve srovnání s jinými obnovitelnými zdroji energie neúměrně zkrátila. Vláda už schválila novelu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, která má od roku 2011 umožnit výkupní ceny elektřiny snižovat o více než pět procent ročně. Novelu ale ještě mohou změnit poslanci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů