Pátek, 19. dubna 2024

Fotovoltaická asociace se ohradila proti vyjádřením ERÚ

Fotovoltaická asociace se ohradila proti vyjádřením ERÚ

Česká fotovoltaická průmyslová asociace (ČFVPA) se ohradila proti vyjádřením místopředsedy Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslava Němečka. Ten uvedl pro deník E15, že možná až 25 miliard korun budou Češi platit do dvou let v cenách elektřiny za podporu solární energetiky. "Tato čísla jsou naprosto zavádějící. Částka 25 miliard vychází z předpokladu instalace 2500 megawattů ročně, ale současný stav je pouhá desetina," uvedl dnes předseda ČFVPA Jaromír Řehák.

"Současná podpora v podobě výkupních cen přitom výrazně neovlivňuje ani koncové ceny energií, to je další mýtus," doplnil.

Předseda ČFVPA však snahu ERÚ snížit výši státní podpory solární energetice v obecné rovině vítá a považuje ji za nutnost. "Velké množství rezervovaného výkonu bylo uzavřeno spekulativně, což poškozuje zájmy seriózních investorů," uvedl k příčinám loňského "boomu" fotovoltaických elektráren Řehák.

Podle společnosti Czech RE Agency, která se zabývá podporou obnovitelných zdrojů, dosáhl ke konci roku 2009 instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v Česku 411 MWp. Loni se tak souhrnný výkon slunečních elektráren v tuzemsku rozšířil o víc než 350 megawattů.

Solární boom bude podle Czech RE Agency letos pokračovat s ještě větší silou. Ke konci roku 2010 by celkový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v Česku mohl přesáhnout 1000 MWp. Jednotka MWp (megawatt peak) udává maximální výkon článku nebo panelu při testovacích podmínkách.

Letošní rok je zřejmě posledním, kdy bude díky vysoké státní podpoře možné elektřinu ze slunce prodat za mimořádně příznivé ceny a investoři se toho snaží využít. Energetický regulační úřad, který se snaží solární boom zastavit, sice pro letošek snížil výkupní cenu o pět procent, investice do fotovoltaiky přesto zůstávají extrémně výhodné zejména pro zahraniční investory. Od roku 2011 chce úřad snížit výkupní cenu elektřiny ze slunce o 25 až 30 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů