Pátek, 19. dubna 2024

Zastupitelé Králík dali souhlas s vybudováním fotovoltaické elektrárny ve městě

Zastupitelé Králík dali souhlas s vybudováním fotovoltaické elektrárny ve městě

Zcela jednomyslně rozhodli svým `ano` o možnosti vybudovat ve městě fotovoltaickou elektrárnu na svém pondělním zasedání zastupitelé města Králíky na Orlickoústecku. Ta by měla vyrůst na padesátitisícovém pozemku v průmyslové zóně, řekla agentuře Mediafax starostka Králík Jana Ponocná (bez PP).

Elektrárna by měla mít výkon kolem 2,3 megawatt a bude tak srovnatelná s podobným zařízením nedávno zprovozněným v Hradci Králové. Pro solární energii hlasovalo všech 14 přítomných zastupitelů z celkových 15.

Již před zhruba třemi lety zamítli králičtí zastupitelé návrh postavit v obci obří vrtuli větrné elektrárny. "Byla tady kolem toho tehdy velká diskuse. Zamítli jsme žádost hlavně proto, jelikož by objekt výrazně narušoval ráz krajiny, a to ze všech směrů pohledu," řekla Ponocná.

Naproti tomu firma BCQ Czech hodlá zbudovat elektrárnu fotovoltaickou, jejíž solární panely budou při zemi a navíc v průmyslové zóně města na pozemku mezi areály Tesly a Hedvy. "Plochu 50 tisíc čtverečných metrů chceme využít téměř celou, ale musíme zachovat ochranné pásmo podél železnice," uvedl jednatel firmy BCQ Czech Josef Krejčí. Jeho firma nabídla za pětadvacetiletý pronájem pozemku platit ročně devět korun za metr čtvereční.

Vedení města a především starostka Ponocná měli dvě hlavní podmínky. Tou první byla otázka dostatku financí na likvidaci po uplynutí nájemní doby. "To již ale řeší zákon, který takové firmě ukládá povinnost vytvářet na toto fond. Důležité ale také je, že firma v případě, že se najde investor, který tam bude chtít postavit výrobní závod, bude ochotná panely přemístit na jeho střechu," řekla dále starostka Ponocná. Fotovoltaická elektrárna totiž na rozdíl od výrobního areálu nevytvoří téměř žádné pracovní příležitosti.

Svým pondělním rozhodnutím zastupitelé města Králíky zatím jen vyjádřili souhlas s prvotním záměrem. Všechny podrobnosti a podmínky smlouvy budou předmětem budoucích jednání. Pozemek je také navíc v majetku města jen zhruba z poloviny, druhou část vlastní Státní pozemkový fond. Zastupitelé také souhlasili s vybudováním dvou malých fotovoltaických elektráren jedna by měla být umístěná na střeše místního klempířství a druhá na střeše jednoho z rodinných domů.

Bohuslav Štepánek, stepanek@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů