Úterý, 16. dubna 2024

Ve Frymburku vyroste fotovoltaická elektrárna

Ve Frymburku vyroste fotovoltaická elektrárna

Ve Frymburku na Českokrumlovsku dali zelenou solární elektrárně. Fotovoltaická elektrárna by měla vzniknout mezi osadami Blatná a Svatonina Lhota. Podle slov starosty Oty Řezáče tak městys podporuje výrobu energie z čistých obnovitelných zdrojů.

"Nechceme tady nějaké spalovny s kogeneračními jednotkami, ani větrníky či bioplynové výrobny, které tu také velmi rychle líhnou. Rozhodli jsme se, že na celém prostoru katastrálního území umístíme jednu fotovoltaickou elektrárnu, mimo chráněnou krajinnou oblast. Vymezili jsme v podmínkách, že se musí jednat o místní firmu, která musí spolupracovat s místní školou a podílet se na vyřešení energetické závislosti školního areálu."

Provozovatel přenosové soustavy, společnost ČEPS, vyzval distribuční společnosti, aby pozastavily připojování nových slunečních a větrných elektráren do sítě. Vysoký počet naplánovaných projektů výstavby těchto zdrojů může podle firmy ohrozit bezpečný a spolehlivý provoz sítě.

Na konci roku dodávaly větrné a fotovoltaické elektrárny do české elektrické soustavy víc než 600 megawattů výkonu. Už teď jsou přitom schválené projekty, které mají do sítě dodávat dalších 3500 megawattů.

Společnost ČEPS pohrozila, že pokud nedojde ke změně pravidel, bude nucena tyto zdroje odstavovat z provozu. To by mohlo pro investory větrných a fotovoltaických elektráren znamenat ohrožení jejich investic.

Riziko by to podle právníků znamenalo také pro stát, po kterém by provozovatelé mohli požadovat kompenzaci.

Elektrárenská společnost ČEZ souhlasí s tím, že současný rozmach slunečních elektráren představuje hrozbu pro stabilitu elektrické soustavy. Jestli firma dočasně zastaví připojování nových obnovitelných zdrojů do sítě, má být jasné během několika dní.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů