Pátek, 29. března 2024

I matador slunečního byznysu chce snížit výkupní cenu

I matador slunečního byznysu chce snížit výkupní cenu

Jaromír Řehák patří k matadorům českého solárního byznysu. Bývalý zaměstnanec Tesly Rožnov založil už v půli 90. let s několika partnery z rožnovského výzkumu firmu Solartec, zaměřenou mimo jiné na vývoj a výrobu solárních článků. Pracoval v poradních orgánech Evropské komise pro solární energetiku, podílel se na přípravě evropských ekologických direktiv.

Řehák stál loni také u zrodu České fotovoltaické a průmyslové asociace. Ta dnes spojuje kolem 60 hráčů domácího solárního trhu, a je tak hlavním lobbistou za zájmy solárních investorů.

I když je Řehák zaníceným zastáncem solárního byznysu, i on volá po narovnání dnešních luxusních podmínek poskytovaných státem. "Chce to zásadní zásah, výkupní cenu je třeba skutečně výrazně snížit," prohlašuje. Zatímco vláda si ale pod razantním snížením představuje více než třicetiprocentní pokles v lednu 2011, Řehák je mírnější. "Za odpovídající bych považoval pokles o 30 procent nebo i víc, ale během dvou let," říká. "U solárních panelů totiž došlo opravdu během dvou posledních let k propadu cen skoro na polovinu, ostatní náklady investorů do solárních projektů ale zdaleka tolik nespadly, takže celkově se investice zlevnily jen nějakých 20 až 30 procent," tvrdí. Razantní jednorázový pokles by podle něj postihl především drobné individuální investory. Právě v drobných investicích do střešních panelů přitom Řehák vidí perspektivu.

Šéf fotovoltaické asociace ostatně prosazuje, aby stát nastavil vyšší úroveň podpory pro malé střešní solární panely a nižší dotace pro obří stavby na orné půdě. Naprosto proti jakékoliv logice je podle něj snaha poslance ODS Ondřeje Plašila, který navrhuje pro největší solární parky nad 20 megawattů zachování současné mimořádně výhodné výkupní ceny až do dubna příštího roku.

Řehákův přístup je logický. Jeho vlastní firma Solartec žije z výroby solárních článků. Většina zákazníků jsou právě individuální stavebníci. "Máme i několik dodávek pro větší solární elektrárny o osmi a čtyřech megawattech, ale většina našich zákazníků chce nejvýš dvoumegawattové panely," dodává podnikatel.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů