Čtvrtek, 28. března 2024

Aktuálně - Poslanci umožnili snížení výkupních cen elektřiny ze slunce

Aktuálně - Poslanci umožnili snížení výkupních cen elektřiny ze slunce

Sněmovna schválila novelu, která Energetickému regulačnímu úřadu umožní v budoucnu zlevňovat výkupní ceny elektřiny ze slunce o více než pět procent. Tento krok má pomoci zabránit spekulativním investicím do fotovoltaiky a žádostem o připojení do rozvodné sítě. Poslanci schválili vládní návrh v původní podobě bez jakýchkoli změn. Hlasovali pro něj 169 poslanců ze všech stran. Novela nyní zamíří do Senátu.
Úřad může nyní meziročně hýbat s výkupními cenami za elektřinu z obnovitelných zdrojů pro nová zařízení nejvýše o pět procent. Vláda navrhla, aby ERÚ mohl snižovat výkupní ceny i nad tuto hranici v případech, pokud by návratnost investice do takového zdroje byla kratší než 11 let. Sněmovní hospodářský výbor doporučil, aby úřad mohl zlevňovat až o čtvrtinu, což sněmovna nepřijala.
Na rychlé přijetí zákona apelovali u poslanců šéfové tří velkých českých energetických firem: ČEZ, E.ON a Pražské energetiky. Varují, že jinak by elektřina by mohla zdražit až o desítky procent a zákazníci by za ni platili o miliardy korun víc.
Stát podporuje fotovoltaiku tím, že stanovil vyšší výkupní ceny než z jiných zdrojů. Současně s tím nastal ale prudký pokles cen fotovoltaických zdrojů, což zvýšilo jejich atraktivitu pro investory. Rychlý nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů zároveň vyvolal obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout. "Vzniklá situace vede ke spekulativním blokacím připojovacích kapacit na úrovni distribučních soustav," varoval již loni ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.
Provozovatel přenosové soustavy ČEPS proto vyzval distribuční společnosti, aby přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě.
Česká fotovoltaická průmyslová asociace postup distributorů a provozovatele soustavy odmítá a tvrdí, že při připojení nových fotovoltaických elektráren kolaps sítě nehrozí.
Ve sněmovně se k původnímu vládnímu návrhu sešly celkem tři pozměňovací návrhy, jeden z výboru a dva poslanecké. Exministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) dnes kritizoval zejména návrh poslance ODS Ondřeje Plašila, který navrhl výjimku pro velké zdroje. Pro solární zdroje s výkonem nad 20 megawatt, které budou uvedeny do provozu do 30. dubna příštího roku, by se snižování ceny netýkal. Bursík o Plašilově návrhu prohlásil, že je šitý na míru firmě ČEZ a pouze zvýší její zisky.
Bursík dodal, že v Česku se nyní chystají jen tři projekty s výkonem nad 20 MW. První chystá ČEZ v jihočeském Ševětíně, druhý v Chvaleticích, kde se zatím plánuje výkon 11 MW, ale ten se má rozšířit až na 20 MW. Třetím projektem je solární elektrárna v Milovicích o chystaném výkonu 50 MW, o kterou se ČEZ prý také zajímá.
Původní vládní návrh bez pozměňovacích návrhů podpořil například odborník na energetiku z klubu ODS Jan Klas. Jak řekl, původní předloha dává největší prostor vypořádat se s nárůstem počtu solárních zařízení. Vládní návrh bez pozměňovacích návrhů podpořil i klub ČSSD.
Bursíkovy výhrady odmítl předseda sněmovního hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS), který chtěl navrhnout osvobození mimo jiné zdrojů do pěti kilowatt, tedy hlavně solárních zdrojů na střechách domů. Zdůraznil, že současný problém s vyšší cenou solární elektřiny stojí ročně už osm miliard korun, a pokud by se nic nestalo, činilo by to v konečném součtu možná až 300 miliard korun.
Ministr průmyslu Vladimír Tošovský řekl, že všechny návrhy jsou lepší, než ponechávní současné situace.
Martin Neliba

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů