Sobota, 20. dubna 2024

Účinnost fotovoltaických panelů bude 22 procent, uvedlo MPO

Účinnost fotovoltaických panelů bude 22 procent, uvedlo MPO

Minimální účinnost fotovoltaických panelů solárních elektráren s výkonem nad 20 kilowatt bude muset dosahovat 22 procent. Předpokládá to novela vyhlášky, která je nyní v připomínkovém řízení a měla by začít platit od letošního května. Na semináři o solární energii, který se dnes konal v budově Akademie věd ČR, to sdělil zástupce ministerstva průmyslu a obchodu Jan Pokorný. Podle něho již nebude přípustné, aby panely měly účinnost mezi zhruba osmi až 15 procenty jako dosud.
"Novela vychází z toho, že chceme uplatňovat nejlepší dostupné technologie," řekl Pokorný, jenž na MPO působí v odboru energetiky. "Chceme tím fotovoltaiku dostat zejména na střechy domů, kam podle našeho názoru patří," dodal. Solární zařízení se střešními panely mají většinou výkon do 20 kilowatt.
Někteří odborníci se nad 22procentní minimální účinností pozastavují s tím, že taková technologie není v Česku běžně dostupná. To ale Pokorný odmítá. "Tyto technologie jsou České republice cenově i technicky dostupné," řekl.
Rozmach solární energetiky v Česku nastal kvůli tomu, že stát stanovil vysoké výkupní ceny elektřiny z těchto zdrojů a současně s tím přišel prudký pokles cen fotovoltaických panelů. To zvýšilo atraktivitu solárních elektráren pro investory. Rychlý nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů pak vyvolal obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout. Provozovatel sítě proto vyzval distribuční společnosti, aby přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě.
Sněmovna minulý týden schválila novelu, která Energetickému regulačnímu úřadu umožní v budoucnu zlevňovat výkupní ceny elektřiny ze slunce o více než pět procent, což by mělo pomoci zabránit spekulativním investicím do fotovoltaiky a přispět ke stabilizaci tohoto sektoru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů