Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sedmička: Na Vltavu vypluje první loď se solárním pohonem

Sedmička: Na Vltavu vypluje první loď se solárním pohonem

První loď na solární pohon v Česku vypluje v Praze na Vltavu, informoval dnes na svých webových stránkách týdeník Sedmička. Desetimetrovou loď Nemo pro 20 lidí pohání dva elektromotory a díky solárním panelům částečně i energie ze slunce. Nyní jsou na řadě testovací plavby, první pasažéři by se mohli svést v polovině dubna, zjistila Sedmička.
Loď stála zhruba 2,5 milionu korun a Pražská paroplavební společnost ji bude zkoušet na hodinových okružních jízdách po metropoli.
"O podobném typu lodi jsme začali uvažovat už před dvěma lety. S takovými pohony nejsou v Evropě zatím příliš velké zkušenosti, jde tedy o jakýsi zkušební prototyp," vysvětlil týdeníku ředitel Pražské paroplavební společnosti Dušan Sahula. Loď má být podle něj díky elektrické a solární energii velmi ekologická a tichá.
"Kapacita baterií vystačí zhruba na den, pak se musí dobít. Pokud je optimální počasí, může solární energie pokrýt až pětinu výkonu," dodal Sahula. Sahula věří, že pokud se Nemo osvědčí, mohou v budoucnu přibýt i další podobné a větší lodě.
Loď navrhl architekt František Weber, který pro Pražskou paroplavební společnost pracoval i na renovaci historického parníku Vltava.
Elektrický pohon využívají v Česku dlouhodobě ještě lodě brněnského dopravního podniku na tamní přehradě, aby neznečišťovaly vodu a ovzduší. Využití energie ze slunce pro pohon pro vodní plavidlo je ale v Česku úplnou novinkou, píše Sedmička.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů