Pátek, 29. března 2024

Fotovoltaika: Nová legislativa nutí spekulanty prodávat obsazené kapacity

Fotovoltaika: Nová legislativa nutí spekulanty prodávat obsazené kapacity

Spekulanti ve fotovoltaickém oboru, kteří blokují velkou část připojení do elektrizační soustavy, se kvůli nově nastavené legislativě snaží prodávat své rezervace. V příštím roce totiž hrozí dramatické snížení výkupních cen energie a situaci jim komplikuje také nová vyhláška, která stanovuje přísnější pravidla pro připojení. ČTK to sdělila advokátní kancelář Ambruz & Dark, která se danou legislativou dlouhodobě zabývá.

Vysoká výkupní cena za energii z obnovitelných zdrojů vedla řadu subjektů ke spekulativním rezervacím kapacity v přenosové síti. Podle Ambruz & Dark ale nyní tyto subjekty začínají být velmi nervózní, že pro rezervovanou kapacitu neseženou investora a projekt zůstane nedokončen.

V příštím roce by totiž měly výrazně klesnout výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů. Poslanecká sněmovna nedávno schválila novelu, která Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) umožní v budoucnu zlevňovat výkupní ceny elektřiny ze slunce o více než pět procent ročně. Tento měsíc má zákon ještě projednávat Senát.

Od dubna platí také nová vyhláška, podle které budou žadatelé o připojení do elektrizační soustavy muset předložit harmonogram výstavby projektu a zaplatit zálohu za rezervaci kapacity.

Pokud investor nezahájí výstavbu solární elektrárny do letošního července, zbývá malá šance zařízení do konce roku připojit a mít tak garantované stávající výkupní ceny, podotýká Ambruz & Dark. Stejný scénář nastal například ve Španělsku, kde těm, co neprodali rezervovanou kapacitu včas, zůstal jen bezcenný, nerealizovatelný projekt. "Jejich výherní lístek v solární loterii nebyl včas proplacen a propadl," podotkl Michal Hrnčíř z Ambruz & Dark. U projektů, kde není jistota dokončení v letošním roce, navíc nelze předpovídat cenu, tudíž ani kalkulovat návratnost projektu a zajistit si tak financování od banky.

Pro podnikatele se stala výstavba fotovoltaických elektráren v Česku vyhledávanou investicí kvůli vysokým výkupním cenám, ale prudký nárůst výrobních kapacit obnovitelných zdrojů energie zároveň vyvolal obavy energetiků, zda rozvodná síť je schopna takové množství elektřiny pojmout. Distribuční společnosti proto přestaly udělovat kladná stanoviska k žádostem o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě.

Podle Ambruz & Dark nebylo nastavení podmínek pro realizace projektů fotovoltaických elektráren právně dotaženo. Prudký růst rezervací kapacity podle advokátní kanceláře nyní střídá překotná snaha jej legislativně přiškrtit. "Klondike vystřídala legislativní smršť," poznamenal Hrnčíř.

Odborníci odhadují, že reálné projekty z celkových rezervovaných kapacit činí 10 až 20 procent. Seriózní investor je tak kvůli stop-stavu odkázán na spekulanty. "Sám nemá šanci zažádat o připojení, musí se probojovat armádou zprostředkovatelů," tvrdí Hrnčíř. "Mezi vlastníky projektů se bohužel pohybuje velké množství zlatokopů a amatérů. Je velmi těžké pro investora nalézt skutečného partnera, majitele kvalitního projektu."

Investoři, kteří chtějí své projekty realizovat za současných výkupních cen, musí elektrárny fyzicky připojit do konce roku. Pokud již dnes nemají smlouvu o smlouvě budoucí o připojení s distributorem a nemají zažádáno o územní rozhodnutí a stavební povolení, pravděpodobně to nestihnou, míní Hrnčíř.

Jedním z hlavních rysů spekulantů ve fotovoltaice je podle Ambruz & Dark nedostatečná plocha projektovaných pozemků. "Mezi českými zprostředkovateli je rozšířený omyl, že na jeden megawatt výkonu je potřeba plocha dvou hektarů. Tato rovnice ale odpovídá (slunečním) podmínkám zemí jako jsou Itálie nebo Španělsko," podotýká Hrnčíř.

Někteří spekulanti také žádají po investorech naprosto přemrštěné částky za rezervovanou kapacitu. V jednom případě až 20 milionů korun za jeden megawatt. Jinak se ceny požadované spekulanty v prvním čtvrtletí letošního roku pohybovaly mezi 10 až 14 miliony korun za megawatt, dodává kancelář. Loni to bylo sedm až deset milionů korun za megawatt. Některé spekulanty také charakterizují nevyřešená práva k pozemkům pro instalace či rezervace připojení uzavřená na fyzickou osobu, nikoli na projektovou společnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů