Čtvrtek, 18. dubna 2024

České tažení proti solární energii se Evropě nelíbí

České tažení proti solární energii se Evropě nelíbí

ČR - Postupu českých úřadů proti provozovatelům tuzemských slunečních elektráren vyvolal rozruch v zahraničí.

Evropská fotovoltaická asociace (EPIA) se připojila k protestu proti nové vyhlášce tuzemského ministerstva průmyslu a obchodu.

EPIA se pozastavuje především nad požadavkem ministerstva, které chce přiznat finanční podporu na obnovitelné zdroje u všech projektů nad 20 kiloWatt jen solárním elektrárnám s účinností minimálně 22 procent. Ta je však v českých poměrech v podstatě nedosažitelná.

"Toto kritérium je nesplnitelné a je výsledkem buď naprosté neznalosti problematiky, nebo snahy zlikvidovat solární energetiku u nás. Nevím, která varianta je horší," říká Jaromír Řehák, šéf České fotovoltaické průmyslové asociace. "Jediným, kdo může mít na něčem podobném zájem, je odvětví silové energetiky, které se ekologickými zdroji energie již cítí ohroženo," dodal Řehák. Podle evropské asiciace i českých právníků by přitom diskriminační podmínky pro české solární elektrárny mohly znamenat porušení evropského práva. "Jednoznačně porušuje Smlouvu o založení Evropského společenství. Novela je tak v rozporu s evropskými pravidly jednotného vnitřního trhu a hospodářské soutěže," vysvětluje Radek Motzke z Advokátní kanceláře Šikola.

Splnit požadovaná kritéria je podle odborníků nemožné. "Z dostupných údajů vyplývá, že požadované solární panely nejsou nikde na světě běžně k dispozici a cílem předních světových výrobců ani není takové panely vyrábět," zdůraznil Řehák.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se ale brání, že jde o nedorozumění. "Budeme požadovat 22 procentní účinnost v laboratorních podmínkách, které jsou všude stejné. Navíc jen u solárních článků. Počítá se s tím, že u panelů bude kvůli svárům celková účinnost nižší než oněch 22 procent," vysvětluje mluvčí resortu Pavel Vlček s tím, že požadavek na minimální výkon slunečních elektráren není důvod měnit. K novele se v současnosti vyjadřují ostatní ministerstva, podle Vlčka by měla být za několik týdnů.

To však není jediný problém. Provozovatel přenosové soustavy ČEPS v zimě zastavil připojování nových solárních elektráren do sítě. "Požádali jsme distribuční společnosti, aby pozastavily vydávání kladných žádostí o připojení do sítě do doby, než se zákon vyjasní možnost regulace fotovoltaických elektráren," říká mluvčí ČEPS Jana Jabůrková. Dodává, že zatímco původní plán ministerstva průmyslu počítal v rámci sítě s 250 megawatty ze solárních elektráren do roku 2011, současný stav překračuje 500 megawattů. "Požádáno je přitom o dalších 8 tisíc megawattů," upozorňuje Jabůrková. Podle ČEPS by mohly další elektrárny způsobovat přetížení sítě. V zahraničí však mají mnohé státy výrazně vyšší podíl solárních elektráren než Česko, problémy s přetížením rozvodné sítě přitom nemají.

Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů