Čtvrtek, 28. března 2024

Snadné dimenzování fotovoltaických elektráren

Snadné dimenzování fotovoltaických elektráren
Siemens zdarma poskytuje nový software pro výpočet optimální konfigurace fotovoltaických elektráren. Program s názvem Sinvert Select V2.2 lze stáhnout ze stránek společnosti Siemens.

Program umožňuje projektantovi předem určit rentabilitu fotovoltaických elektráren se jmenovitým výkonem od 10 kW až do několika megawatt. Propočet jednotlivých konfigurací umožňuje porovnat výtěžek energie z elektráren v závislosti na jejich uspořádání. Software je dostupný v němčině, angličtině, francouzštině, italštině a španělštině a je určen speciálně pro střídače řady Sinvert PV.

Program Sinvert Select V2.2 je určen k dimenzování, posuzování a optimalizaci sestav střídačů pro fotovoltaické elektrárny. Na základě vstupních údajů automaticky vybere optimální sestavu střídačů z nabídky společnosti Siemens. Zadávanými údaji jsou nejen charakteristika stanoviště, frekvence sítě, typ a jmenovitý výkon FV panelu, ale také způsob montáže FV panelů definovaný jejich sklonem a azimutem. Program vypočítá pro každou variantu tzv. poměrnou výkonnost (tj. poměr mezi plánovanou a použitelnou produkcí) a potenciální množství energie vyrobené za rok. Podle těchto ukazatelů lze jednotlivé konfigurace následně porovnávat, posuzovat a dále optimalizovat. Projektant může měnit hodnoty jednotlivých parametrů elektrárny (např. počet střídačů, počet stringů, počet panelů zapojených do stringu nebo také teploty FV panelů a ztráty v propojovacích vodičích) a okamžitě sledovat i hodnotit vliv těchto změn.

Program bere v úvahu celkové ztráty zapříčiněné nárůstem teploty panelu při vysokých intenzitách slunečního záření i poklesem produkce energie při nízkých úrovních záření či vlivem zašpiněných panelů. Při výpočtech se vychází z rozsáhlé databáze obsahující údaje o více než 300 stanovištích v celkem 26 zemích, o všech 4200 běžně používaných typech FV panelů z celého světa a o střídačích řady Sinvert. Tyto databáze jsou na webu pravidelně aktualizovány. V programu Sinvert Select V2.2 lze vytvářet podrobné zprávy ve formátu PDF, které je možné zobrazit na monitoru, tisknout a archivovat.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů