Sobota, 20. dubna 2024

Zastánci fotovoltaiky: Česko přijde o miliardy

Zastánci fotovoltaiky: Česko přijde o miliardy

Připravovaná vyhláška ministerstva průmyslu a obchodu je bolavým trnem v oku provozovatelům solárních zařízení. Dokument určuje účinnost nově instalovaných solárních článků podle jejich typu mezi šestnácti až dvaadvaceti procenty. Podle České fotovoltaické průmyslové asociace je to likvidační podmínka.

"Pokud vyhláška vstoupí v platnost, připraví o práci tisíce lidí, nedá šanci vzniknout novým pracovním místům a naprosto nepochopitelně připraví státní kasu o miliardy," upozorňuje na možné důsledky regulace odborník na fotovoltaiku a předseda představenstva České fotovoltaické průmyslové asociace Jaromír Řehák. Podobné regule nemají podle asociace v Evropě obdoby.

Řehák upozornil i na to, že by se mohl kapitál českých a zahraničních investorů postupně přesunout směrem na východ, kde má energetika v oblasti obnovitelných zdrojů volné ruce. Podle dalších kritiků znamená v podstatě vyhláška zastavení fotovoltaických projektů s výkonností od 20 nebo 30 kWp.

Ministerstvo se ale ohrazuje tím, že cílem navrhované vyhlášky je, aby se v České republice využívaly nejlepší dosažitelné technologie a nezneužívaly se omezené zdroje jako je zemědělská půda. "Při její přípravě jsme samozřejmě vzali v potaz připomínky, které byly vzneseny v rámci mezirezortního připomínkového řízení," konstatoval mluvčí ministerstva Pavel Vlček.

Správný postup úřadu podle Vlčka navíc prověří i EK. "V rámci takzvaného notifikačního řízení posoudí zda navrhovaná norma odpovídá standardům volného pohybu zboží a služeb," dodal. Na Evropskou komisi se obrátila se shrnutím svých výhrad i Česká fotovoltaická průmyslové asociace.

Ale i samotná EU přišla s další překážkou rozvoji fotovoltaiky. Situaci provozovatelů solárních zařízení ztěžuje připravovaná novela evropské směrnice o omezení používání nebezpečných látek Restriction of the use of Hazardeous Substances, která hodlá do působnosti legislativy zahrnout též solární panely. Levnější zařízení totiž používají toxické kadmium.

"Neudělení výjimky by zcela logicky vedlo ke zpomalení rozvoje fotovoltaiky. Zdražení citelně omezí poptávku a spolu s ní se zpomalí také fotovoltaický rozvoj. Přitom právě dnes zažívá fotovoltaika jedno ze svých nejlepších období," sdělil poslanec Evropského parlamentu Miroslav Ouzký. Výrobci panelů si podle něj výjimku určitě zasluhují.

Tereza Čapková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů